koronavirus, Polsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poľsko od 13. júna ruší kontroly na hraniciach. Na Slovensku ale nepatrí na zoznam bezpečných krajín

POĽSKO / Poľsko od 13. júna ruší kontroly schengenských hraniciach. Pre ľudí vstupujúcich do Poľska z územia Slovenska ostávajú naďalej otvorené hraničné priechody Trstená – Chyžné a Vyšný Komárnik – Barwinek.

Do krajiny sa tak dá cestovať bez povinnosti absolvovania domácej karantény či preukázania sa negatívnym testom na Covid-19. Ministerstvo zahraničných vecí o tom informovalo na svojom webe.  Medzinárodná letecká doprava sa z Poľska v rámci Európskej únie obnoví 16. júna.

MZVaEZ upozorňuje, že v Poľsku ostáva v platnosti povinnosť zakrývania si úst a nosa v prostriedkoch hromadnej dopravy, obchodoch, kinách a divadlách, masážnych, tetovacích salónoch, kostoloch či úradoch. Poľsko však nefiguruje na našom zozname takzvaných bezpečných krajín – Slováci preto môžu za severnú hranicu vycestovať iba na 48 hodín a na hraniciach si musia nechať našimi policajtmi potvrdiť čas odchodu. Pre Poliakov zatiaľ platí, že po prekročení hranice, by mali na našom území absolvovať domácu karanténu.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Slobodný režim pohybu sa konzílium odborníkov rozhodlo rozšíriť. Aktuálne Slováci môžu vycestovať do nasledovných krajín: Maďarsko, Česko, Rakúsko, Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva,Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices