zdroj: FB Prezídium Hasičského a záchranného zboru

Na Orave budú vzorky na koronavírus odoberať aj profesionálni hasiči. Polícia má za úlohu koordinovať ľudí

d 23. do 25. októbra sa bude v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo do pilotného plošného testovania zapájať aj Hasičský a záchranný zbor. Vzorky bude odoberať až 100 príslušníkov.

Hasiči, ktorí budú odoberať vzorky, patria medzi profesionálny zdravotnícky personál, preto aj počas prvej vlny pandémie odobrali takmer 27-tisíc vzoriek. 50 príslušníkov bude pôsobiť ako zdravotnícki záchranári a 50 bude zaradených v rôznych ďalších funkciách.

„Ich zázemím sa od štvrtka do nedele stane Stredná škola požiarnej ochrany MV SR v Žiline, kam sa budú vracať po ukončení činnosti. Všetky odberové tímy sú už v týchto chvíľach zhromaždené v Žiline, kde sa pripravujú na pilotné plošné testovanie. Sú tiež pripravení zabezpečiť logistické úlohy, poskytnúť potrebnú automobilovú techniku či poskytnúť dezinfekciu priestorov,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Okrem hasičov sa do operácie „Spoločná zodpovednosť“ zapojí aj päťtisíc policajtov a tiež Policajný zbor SR. Ich presný počet bude závisieť od množstva odberných miest, uviedla to Silvia Keratová z Tlačového odboru kancelárie ministra vnútra SR.

Viac..  Europoslankyni Miriam Lexmann udelili štátne vyznamenanie Arménskej republiky

Do tohto víkendového pilotného testovania bude zapojených ďalších 235 policajtov. Keratová upresnila, že úlohou policajtov bude udržiavať verejný poriadok a v prípade potreby budú dozerať aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v okolí odberných miest, ale aj regulácia vstupu do miestností na testovanie.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komentár Marca Németha: Rútime sa do záhuby, politici idú cez mŕtvoly, ale aspoň školy sú otvorené

Na Slovensku zažívame déja vu spred roka. Situácia v našej krajine je najhoršia na svete, …

Consent choices