matovic, vlada, krajci
Zdroj: ÚVSR

Vláda schválila predĺženie núdzového stavu, a to aj opakovane. Návrh však ešte musí odsúhlasiť NR SR

Na pondelkovom rokovaní sa vláda opäť zaoberala pandemickou situáciou. Ministri schválili možnosť predĺžiť núdzový stav v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane. To znamená, že núdzový stav bude možné predĺžiť aj predtým, ako vstúpi do účinnosti ústavný zákon. Vláda tento návrh odsúhlasila s tým, že prejde cez skrátené legislatívne konanie.

Návrh vlády týkajúci sa predĺženia núdzového stavu však ešte musí odsúhlasiť Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženého núdzového stavu. V dôvodovej správe je uvedené, že ide o vytvorenie ústavnej poistky.

Z materiálu vyplýva, že núdzový stav bude možné vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie však na 90 dní. V prípade, že NR SR nevyjadrí súhlas, predĺženie núdzového stavu zanikne dňom neschválenia návrhu vlády.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Národná rada tiež bude musieť odsúhlasiť aj prípané opätovné vyhlásenie núdzového stavu, ak od skončenia predchádzajúceho núdzového stavu vyhláseného z tých istých dôvodov neuplynulo 90 dní.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Komentár Marca Németha: Rútime sa do záhuby, politici idú cez mŕtvoly, ale aspoň školy sú otvorené

Na Slovensku zažívame déja vu spred roka. Situácia v našej krajine je najhoršia na svete, …

Consent choices