mimoriadnaspráva

MIMORIADNE: Členské štáty EÚ sa dohodli na biliónovom rozpočte a balíku pomoci

Vo štvrtok večer vedúci predstavitelia Európskej únie po dlhom čase uzavreli dohodu o sedemročnom rozpočte a balíku pomoci na odstránenie následkov pandémie v celkovej hodnote zhruba 1,8 bilióna eur.

AKTUALIZOVANÉ 23:58

S touto informáciou vo štvrtok večer prišiel predseda Európskej rady Charles Michel s tým, že euroblok prekonal námietky Poľska a Maďarska. Tieto členské krajiny odmietali podmienku právneho štátu, tiež akýkoľvek mechanizmus, ktorý by finančne sankcionoval členské štáty za porušenie demokratických štandardov.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

„Teraz môžeme začať s implementáciou a znovu vybudovať naše ekonomiky,“ uviedol Michel počas samitu EÚ na Twitteri. Žiadne podrobnosti však doteraz nezverejnili.

Podľa Matoviča tento kompromis prišiel v poslednej chvíli.„Dobrým výsledkom je, že dohodu ponecháme nedotknutú vďaka zárukám pre tých, ktorí to potrebovali. Víťazmi sú naši občania,“ uviedol na Twitteri.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Minister Korčok k schváleniu rozpočtu napísal: „Naozaj ďakujem slovenskému premiérovi Matovičovi pre jeho jasnú pozíciu.“

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Ch. Michel: Bez nových členov by EÚ bola slabšia aj voči USA, Rusku a Číne

Oslavy rozšírenia EÚ z roku 2004 o desať nových krajín sú zároveň aj momentom hovoriť …

Consent choices