Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Poľsko a Maďarsko sa stiahlo. Celoeurópsky rozpočet je schválený

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie vo štvrtok na bruselskom summite prelomili pat okolo budúceho sedemročného rozpočtu a krízového koronavírusového fondu, ktorého schválenie doteraz blokovalo Maďarsko a Poľsko. Šéfovia štátov a vlád sa zhodli na kompromisných pravidlách, za ktorých bude čerpanie únijných peňazí podmienené dodržiavaním nezávislosti justície.

Informoval o tom predseda Európskej rady Charles Michel. Všetkým 27 členským štátom tak bude od budúceho roka k dispozícii rozpočet a s ním spojený fond v celkovej hodnote vyše 1,8 bilióna eur (takmer 50 biliónov korún). „Teraz môžeme začať (rozpočet) uvádzať do praxe a postaviť naše hospodárstva späť na nohy,“ oznámil na twitteri zhodu Michel.

Lídri súhlasili s návrhom nemeckého predsedníctva, ktorý presvedčil Budapešť a Varšavu k stiahnutiu veta. Upresňujúce text stanovuje niekoľko dodatočných podmienok, za ktorých bude možné niektorú krajinu odstrihnúť od únijných financií, pokiaľ nebude dodržiavať princípy právneho štátu.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Obe stredoeurópske krajiny,  už niekoľko rokov vedú únijné orgány konanie kvôli obavám z obmedzovania nezávislosti súdnictva či médií. Pôvodne sporné štáty nechceli na podmienku pristúpiť vôbec, no  niekoľko týždňové vyjednávanie skončilo dobrým výsledkom. Krajina patriaca medzi najhlasnejších zástancov nového mechanizmu – napríklad Holandsko či Belgicko – síce dali najavo obavy, aby dodatočné podmienky príliš neobmedzovali jeho fungovanie, nakoniec s nimi však súhlasili.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Europoslanci schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu, platformu Strategické technológie pre Európu (STEP) a súvisiace zásadné …

Consent choices