vakcína, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

KORONAVÍRUS: EK predstavila kroky pre jednotný boj proti pandémii

Európska komisia (EK) predstavila kroky potrebné na posilnenie jednotného boja proti pandémii koronavírusu. V dnes prijatom oznámení vyzýva členské štáty Európskej únie (EÚ), aby urýchlili vakcináciu v bloku. Do do marca 2021 malo v každom členskom štáte dostať vakcínu prinajmenšom 80% ľudí nad 80 rokov a 80% odborníkov z oblasti zdravotníctva a sociálnej starostlivosti a do leta by mali zaočkovať minimálne 70% dospelej populácie. EK o tom informuje na svojej webstránke.

Urýchlenie vakcinácie

„Očkovanie je nevyhnutné na prekonanie tejto krízy. Už sme zabezpečili dostatok vakcín pre celú populáciu Európskej únie. Teraz musíme urýchliť dodávanie a urýchliť očkovanie. Naším cieľom je dať do leta zaočkovať 70% našej dospelej populácie. To by mohol byť zlom v našom boji proti tomuto vírusu. Túto pandémiu však ukončíme, až keď budú mať všetci ľudia na svete prístup k vakcínam. Zintenzívnime svoje úsilie pri zabezpečovaní vakcín pre našich susedov a partnerov na celom svete,“ vyjadrila sa predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

EK tiež vyzýva členské štáty, aby pokračovali s používaním opatrení ako je sociálny odstup a obmedzenie sociálnych kontaktov, a tiež naďalej bojovali s dezinformáciami, koordinovanovali cestovné obmedzenia, posilnili testovanie a trasovanie kontaktov. Členské štáty by tiež podľa nej mali naliehavo zvýšiť sekvenovanie genómu koronavírusu na najmenej 5% a pokiaľ možno 10% z pozitívnych vzoriek, aby mohli lepšie identifikovať vývoj variantov koronavírus, prípadne identifikovať nové.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Pomoc partnerom EÚ 

Komisia zdôrazňuje, že vzhľadom na stúpajúci trend v počte prípadov je tiež v nadchádzajúcich mesiacoch potrebné urobiť viac pre podporu systémov zdravotnej starostlivosti a riešenie „únavy“ z COVID-19, od plošného zrýchlenia očkovania až po pomoc partnerom EÚ na západnom Balkáne, v Južnom a východnom susedstve a v Afrike.

Na zabezpečenie včasného prístupu k očkovacím látkam EK zriadi mechanizmus v rámci inciatívy Team Europe na štruktúrovanie poskytovania očkovacích látok zdieľaných členskými štátmi s partnerskými krajinami. To by umožnilo EÚ zdieľať s partnerskými krajinami, hlavne v zmienených oblastiach, prístup k zhruba 2,3 miliarde dávok vakcín zabezpečených prostredníctvom stratégie EÚ v oblasti vakcín. EK a európska dvadsaťsedmička by mali tiež mali naďalej podporovať iniciatívu COVAX pre globálny prístup k očkovacím látkam, do ktorej EÚ vyhradila už 853 miliónov eur.

(SITA)

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices