Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

I. Korčok: V prípade Navaľného platí, že pre opozičné názory musí byť miesto v slobodnej politickej súťaži

Aktuálne dianie v Ruskej federácii po protestoch, ktoré nasledovali po zadržaní opozičného lídra Alexeja Navaľného a budúca spolupráca so Spojeným kráľovstvom a novou americkou administratívou boli okrem iného témami prvého tohtoročného zasadnutia Rady Európskej únie pre zahraničné vzťahy, na ktorom sa zúčastnil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„Počas rokovania som zopakoval som, že v demokratických krajinách musí byť miesto pre opozičné názory v slobodnej politickej súťaži a nie vo väzbe,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie. Ako dodal, „práva Alexeja Navaľného musia byť rešpektované, vrátane práva na spravodlivý súdny proces, k čomu sa Ruská federácia zaviazala pristúpením k medzinárodným dohodám,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Po uplynutí prechodného obdobia a maratóne rokovaní ukončenom podpisom dohody o obchode a spolupráci medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom v decembri 2020 nastáva vo vzájomných vzťahoch nová kapitola. Keďže spomínaná dohoda nepokrýva oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, bude potrebné spoluprácu vo vonkajších vzťahoch dohodnúť. So Spojeným kráľovstvom vyznávame spoločné hodnoty, vychádzame z podobných záujmov a čelíme rovnakým výzvam. „Spojené kráľovstvo je aj naďalej naším dôležitým spojencom v NATO a silným partnerom v medzinárodných organizáciách, osobitne v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ chceme mať čo najužšie vzťahy,“ uviedol minister Ivan Korčok s tým, že miera spolupráce však bude závisieť aj od pozícií Londýna.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Počas prvého zasadnutia šéfov diplomacii krajín EÚ po nástupe novej americkej administratívy Joe Bidena sa ministri venovali diskusii, ako čo najskôr nadviazať dialóg s Washingtonom. „S Washingtonom chceme spolupracovať v mnohých oblastiach, vrátane porušovania záväzkov tzv. Nukleárnej dohody s Iránom a tiež ako nastavíme naše vzťahy s Čínou,“ zdôraznil minister I. Korčok.

Ministri prostredníctvom videohovoru rokovali aj s ministrom zahraničných vecí Japonska Toshimitsom Motegim, s ktorým prediskutovali možnosti spolupráce s Japonskom v regióne Indo-Pacifiku, vrátane bezpečnostných výziev v Ázii.
Japonsko patrí medzi našich najdôležitejších zahraničnopolitických partnerov, s ktorým zdieľame rovnaké hodnoty, usilujeme o presadzovanie spoločných záujmov a spolupracujeme pri riešení globálnych výziev. EÚ pripravuje stratégiu k Indo-Pacifiku, ktorej cieľom bude zvýšiť angažovanosť EÚ v regióne, ktorý má pre EÚ čoraz väčší význam.

O mam

Odporúčame pozrieť

Andrzej DUDA

Duda: Poľsko chce využiť predsedníctvo v EÚ na upevnenie vzťahov s USA

Nadchádzajúce predsedníctvo Poľska v Rade Európskej únie sa bude zameriavať na posilnenie spolupráce so Spojenými …

Consent choices