korcok
Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

Ivan Korčok: Bieloruský národ si za svoju túžbu po slobode zaslúži našu solidaritu a podporu tak ako sa od demokratického sveta dostala aj nám v roku 1989

Vyhlásenie ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka k Dňu solidarity s Bieloruskom (7.2.2021)

V týchto dňoch uplynie 6 mesiacov odvtedy, čo bieloruský národ vyjadril svoj nesúhlas so sfalšovaním prezidentských volieb v ich krajine. Počas tohto obdobia Bielorusi denno-denne vychádzali do ulíc, aby verejne vyjadrili svoj protest, pretože im ich vlastný štát uprel jedno zo základných práv – slobodne si zvoliť svojho prezidenta a to v akej krajine chcú žiť.

Bieloruský režim odpovedal hrubým násilím, ponižovaním a porušovaním základných ľudských práv a slobôd. Zásahy represívnych zložiek voči pokojne protestujúcim občanom prekračujú všetky hranice, režim stíha nevinných ľudí, mnohých z nich doposiaľ prenasleduje. Rozširuje sa zoznam politických väzňov, stovky novinárov stratili prácu, nemálo Bielorusov bolo nútených opustiť rodnú krajinu.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Bieloruský národ si za naplnenie svojej prirodzenej túžby po slobodnom živote v spoločnosti, kde nie sú upierané ľudské práva a slobody, zaslúži náš obdiv a úctu.

Preto by som v tento deň chcel vyjadriť našu solidaritu s Bieloruskom a jeho národom, podporiť nezávislú a suverénnu Bieloruskú republiku a opäť vyzvať k inkluzívnemu vnútropolitickému dialógu a k novým, čestným a spravodlivým prezidentským voľbám.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices