lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Lexmann apeluje na premiéra Matoviča: Zdravotnícka sebestačnosť EÚ je kľúčová

Počas zasadnutia Výboru pre európske záležitosti NR SR vzniesla slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann tri pripomienky, s ktorými sa sprostredkovane obrátila na premiéra SR. Igor Matovič reprezentuje Slovensko na summite EÚ, kde je jednou z hlavných tém aj prebiehajúce očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

Poučení ročným vývojom pandémie musíme trvať na mobilizovaní vlastných európskych výrobných kapacít na maximum, a to aj vzhľadom na nepredvídateľnosť pandemickej krivky v dôsledku mutácií. „Pretože len efektívna európska spolupráca môže priniesť posilnenie našej zdravotníckej sebestačnosti,“ uviedla slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann.

Slovensko sa môže zapojiť do celoeurópskeho programu napríklad výrobou injekčných striekačiek a ihiel, vďaka ktorým sa takto znásobia získané dávky vakcín. Zvýšenou koordináciou dosiahneme účinnejšiu ochranu, liečbu a vakcináciu občanov EÚ,“ dodala Lexmann.

Výzva Európskej rade na zmiernenie dopadov pandémie

Najväčšia europarlamentná frakcia, Európska ľudová strana (EĽS), zaslala predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi list s výzvou na okamžité a nevyhnutné kroky na zmiernenie tragických ľudských, sociálnych a ekonomických dôsledkov pandémie.

„Okrem užšej spolupráce potrebujeme vyriešiť aj režim tzv. očkovacích preukazov, aby sme našli jednotný spôsob, ktorý by popri očkovaní otváral v EÚ bežný život,“ vyzvala Lexmann a dodala, že jednoznačnou prioritou musí byť účinnejšie a úplné používanie dostupných vakcín, no nevyhnutná je aj koordinácia so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Po summite očakáva slovenská europoslankyňa posun aj v oblasti rýchlosti distribúcie vakcín. „Zástupcovia farmaceutických firiem hovoria o potrebe navýšenia výrobných kapacít, pretože najmä to je prekážkou chýbajúcich vakcín na európskom trhu.“ Preto je podľa Lexmann potrebné v rámci EÚ spoločne koordinovať nielen výskum a vývoj liekov a vakcín, ale aj ich výrobu a distribúciu, čo nám zabezpečí strategickú autonómiu v oblasti zdravotníctva.

O mam

Odporúčame pozrieť

pollak

Peter Pollák: Sme súčasťou najväčšej európskej politickej rodiny

Európski priatelia ocenili náš odvážny a úprimný zápas o spravodlivý štát. Silné Slovensko potrebuje silné …

Consent choices