Amazon
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Amazon vyhral spor s Európskou komisiou o daňových nedoplatkoch v Luxembursku

Všeobecný súd Európskej únie zrušil rozhodnutie Európskej komisie (EK), podľa ktorého predstavovala daňová dohoda medzi spoločnosťou Amazon a luxemburskou vládou ilegálnu štátnu podporu.

Komisia v roku 2017 nariadila americkej spoločnosti, aby Luxembursku doplatila okolo 250 miliónov eur na daniach. Podľa sudcov však nedokázala „v požadovanom právnom štandarde, že by došlo k nenáležitému zníženiu daňového bremena európskej pobočky skupiny Amazon„.

Amazon sa vo vyhlásení vyjadril, že privítal rozhodnutie súdu, ktoré sa zhoduje s ich dlho prezentovaným postojom, že dodržali všetky zákony a nedostalo sa im žiadneho špeciálneho zaobchádzania. „Teší nás, že to súd vyjasnil a my sa môžeme ďalej zameriavať na doručovanie našim zákazníkom po celej Európe,“ dodali.  Rozhodnutie EK sa týkalo dvoch spoločností patriacich pod skupinu Amazon – Amazon EU a Amazon Europe Holding Technologies. Odvolanie proti nemu vtedy podali Luxembursko i Amazon.

Luxembursko podľa komisie poskytlo spoločnosti Amazon nezákonné daňové výhody, v dôsledku ktorých zostali nezdanené takmer tri štvrtiny zisku spoločnosti. Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová sa dnes po rozhodnutí súdu vyjadrila, že si ho starostlivo preštudujú a rozhodnú o ďalších krokoch.

Viac..  Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Všetky spoločnosti by mali platiť svoj férový podiel daní. Daňové výhody poskytnuté len vybraným nadnárodným spoločnostiam poškodzujú férovú súťaž v EÚ. Oberajú tiež verejnú peňaženku a európskych občanov o zdroje na veľmi potrebné investície na obnovu po koronavírusovej kríze,“ uviedla s tým, že komisia využíva všetky dostupné prostriedky na boj proti neférovým daňovým praktikám.

Proti stredajšiemu rozhodnutiu sa možno odvolať na Súdnom dvore Európskej únie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

peniaze

Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Najväčšie európske banky, ktoré stále pôsobia v Rusku, zaplatili minulý rok Moskve na daniach viac …

Consent choices