bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: VB.

Europoslanec Bilčík o rokovaniach v Srbsku: Opozícia dohodu o férovejších voľbách nepodporila, no vláda ju chce napĺňať

Medzistranícky dialóg pod záštitou europarlamentu, ktorý sa konal 17. a 18. septembra v Belehrade, sa dnes skončil zmiešaným výsledkom, keď opozícia, ktorá v Srbsku bojkotovala posledné parlamentné voľby, vyjednanú dohodu nakoniec nepodporila. Mediátori sa však zhodli na 16 konkrétnych a merateľných odporúčaniach na zlepšenie podmienok politickej súťaže, ktoré sa vláda zaviazala napĺňať. V dialógu pod vedením europoslancov budú politické strany v budúcnosti pokračovať.

Druhé kolo aktuálneho medzistraníckeho dialógu v Srbsku viedli predseda srbského parlamentu Ivica Dačić za Srbsko a europoslanci Vladimír Bilčík, Tanja Fajon a bývalí europoslanci Eduard Kukan a Knut Fleckenstein. Piati mediátori sa zhodli na prijatí pracovného dokumentu, ktorý obsahuje 16 konkrétnych a merateľných opatrení na zlepšenie férovosti volebnej kampane a volebného procesu.

Podľa europoslanca Vladimír Bilčíka (SPOLU/EPP), ktorý sa ako stály spravodajca EP pre Srbsko zúčastňoval všetkých doterajších kôl rokovaní, bolo zapojenie všetkých srbských politických aktérov v tomto kole dialógu pozitívnou správou. “Rokovania sa sústredili na hľadanie spoločných opatrení, ktoré povedú k férovejšej politickej súťaži a volebnej kampani. Opozícia síce konečnú dohodu neprijala, ale vláda je pripravená navrhované zmeny naplniť. My z Európskeho parlamentu pozývame všetkých, aby k týmto opatreniam aktívne prispeli a boli ich súčasťou. Sme pripravení monitorovať proces ich implementácie,” komentoval výsledok rokovaní Bilčík.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ
InterPartyDialogue
Vladimír Bilčík počas rokovania v Belehrade. PHOTO: VB.

Mediátori v opatreniach odporúčajú, aby sa verejnoprávne médiá držali najvyšších štandardov vyváženého a objektívneho informovania občanov. Konkrétne opatrenia smerujú napríklad k vytvoreniu dozorného orgánu s paritným zastúpením vládnucich a opozičných politických síl, ktorý by dohliadal na rovný prístup do verejnoprávnych médií alebo dočasnú zmenu v zastúpení strán v republikovej volebnej komisii. Ďalej odporúčajú napríklad vykonanie auditu voličských zoznamov a reformu financovania volebných kampaní s cieľom vytvoriť férovejšie prostredie pre volebnú účasť všetkých strán.

Europarlament sprostredkúva medzistranícky dialóg v Srbsku od roku 2019. Jeho cieľom je zapojiť všetky politické strany do predvolebnej súťaže a zvýšiť dôveru verejnosti vo volebný proces pred ďalšími voľbami na jar 2022. “Pre pokrok prístupových rokovaní Srbska do Európskej únie je dôležité, aby v krajine prebiehala férová súťaž politických strán, ktoré o priazeň voličov súperia vo voľbách,” uzavrel Bilčík.

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices