bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. BILČÍK: Verejnosť nespochybňuje doterajšie výsledky vyšetrovania korupčných káuz

Verejnosť aj napriek systematickej snahe predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica a ďalších členov opozície nespochybňuje doterajšie výsledky vyšetrovania korupčných káuz. Polovica (50 percent) opýtaných v prieskume odôvodnené odpočúvania politikov nerieši a nevadí im to. Europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) to povedal na dnešnej tlačovej konferencii, na ktorej prezentoval výsledky prieskumu Názory ľudí na dianie v oblasti spravodlivosti a vyšetrovania korupčných káuz.

Takmer polovica (49 percent) respondentov uviedlo, že nahrávky z odpočúvaní politikov by mali byť zverejnené, keďže je to vo verejnom záujme. Pre 53 percent opýtaných je obsah nahrávok z poľovníckej chaty problematický, približne 14 percent na odpočúvanie nemalo vytvorený ucelený názor.

V oblasti súdnictva, justície a veciach s tým súvisiacich majú občania Slovenska podľa prieskumu menší prehľad a chýba im jasne a jednoznačne vytvorený názor. „Fico zatiaľ ľudí nepresvedčil o tom, že trestné stíhanie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. bolo spolitizované. S týmto výrokom súhlasilo len 35 percent ľudí, nesúhlasilo 45 percent,“ zdôraznil europoslanec.

Názor na dianie v spravodlivosti na Slovensku sa podľa prieskumu výrazne líšil aj v tom, že respondenti si niesli na rôzne kauzy názory totožné s názormi lídrov politických strán, ktoré volia. „Pre vládu je dnes výrazne zložitejšie presadzovať reformy alebo prinavracať dôveru v spravodlivosť, lebo politici Smeru-SD, Republiky či ĽSNS cez vlastné komunikačné kanály hlavne na internete vytvárajú alternatívnu realitu pre svojich voličov,“ zdôraznil Bilčík.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opraviť to, čo sa dá

Prieskum sa zaoberal aj názorom verejnosti na misiu Európskeho parlamentu (EP), ktorá sa konala v septembri 2021. Fico a Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa voči misii rezolútne postavili a odporučili jej, aby zo Slovenska odišla. Bilčík konštatuje, že výsledky prieskumu naznačujú, že misia EP mala v očiach verejnosti podporu. „Ľudia našu europarlamentnú misiu privítali, čo ukazujú aj dáta. O jej prospešnosti pre Slovensko je presvedčená väčšina respondentov, čo sa dá vysvetliť aj vysokou dôveryhodnosťou Európskej únie (EÚ) na Slovensku,“ povedal. Prítomnosť skupiny na Slovensku podporilo a o jej prospešnosti je presvedčených 56 percent respondentov. Podľa Bilčíka je dôležité aj to, že prieskumná skupina EP si našla svojich podporovateľov aj u voličov Smeru-SD a Hlasu-SD.

Prieskum koncom novembra 2021 na vzorke 1 201 respondentov uskutočnila agentúra 2muse.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices