emisie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Emisie skleníkových plynov klesli v EÚ od roku 2008 o 24 percent

Emisie skleníkových plynov v Európskej únii (EÚ) v roku 2020 medziročne klesli o 9 percent na 3,5 miliardy ton ekvivalentu kysličníka uhličitého (CO2). V porovnaní s rokom 2008 išlo o ich pokles o 24 percent. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Od roku 2008, ktorý je v EÚ v oblasti emisií skleníkových plynov referenčným rokom, sa najviac znížili emisie v oblasti dodávok elektriny, plynu, pary a klimatizovaného vzduchu, a to o 41 percent. Na druhom mieste bolo odvetvie ťažobného priemyslu, v ktorom emisie skleníkových plynov klesli o 38 percent. Po ňom nasledoval sektor spracovateľského priemyslu so zmenšením emisií o 27 percent.

V absolútnom vyjadrení najvýraznejšie klesli emisie skleníkových plynov tiež pri dodávkach elektriny, plynu, pary a klimatizovaného vzduchu, a to z 1,2 miliardy ton ekvivalentu CO2 v roku 2008 na 719 miliónov ton v roku 2020. Druhý najväčší pokles bol v sektore spracovateľského priemyslu (z 1 miliardy ton na 740 miliónov ton) a tretie najvýraznejšie zníženie nastalo v segmente domácností (z 836 miliónov ton na 693 miliónov ton).

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices