energeticka unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia predložila aktualizované hĺbkové preskúmanie strategických závislostí Európy

Komisia uverejnila druhú hĺbkovú analýzu strategických závislostí Európy. Správa sa zaoberá piatimi oblasťami – vzácne zeminy a horčík, chemické látky, solárne panely, kybernetická bezpečnosť a softvér IT – v ktorých Európa čelí strategickej závislosti od tretích krajín. Cieľom je lepšie pochopiť riziká a možnosti ich riešení.

Dnešná nadväzujúca správa o strategických závislostiach zdôrazňuje:

  • Strategické závislosti v prípade vzácnych zemínhorčíku a fotovoltických panelov vyplývajú zo silnej koncentrácie celosvetovej výroby v Číne, súčasných obmedzených možností diverzifikácie dodávok, okrem iného aj z EÚ, či substitúcie. Závislosti boli identifikované aj v prípade viacerých chemických látok, ktoré majú zásadný význam v celom rade priemyselných ekosystémov. Správa ďalej poukazuje na nedostatky v porovnaní s globálnymi konkurentmi EÚ, pokiaľ ide o kľúčové technológie, ako je kybernetická bezpečnosť a softvér IT.
  • Pokiaľ ide o odvetvie analyzované v prvom hĺbkovom preskúmaní v správe sa posudzuje súbor opatrení, ktoré boli iniciované na riešenie identifikovaných strategických závislostí. Zo správy vyplýva, že sa dosiahol významný pokrok vrátane investičných plánov prostredníctvom existujúcich priemyselných aliancií v oblasti surovín, batérií a vodíka, ako aj nedávno vytvorených aliancií v oblasti polovodičov a cloudových služieb, prijatie regulačných návrhov Komisie týkajúcich sa batérií, vodíka a polovodičov a nové medzinárodné partnerstvá, ako napríklad v oblasti surovín. Správa takisto zdôrazňuje úlohu významných projektov spoločného európskeho záujmu pri zabezpečovaní prelomových inovácií, napr. v oblasti polovodičov a cloudových služieb.

Správa vychádza z prvých analýz, na ktorých je založená aktualizovaná priemyselná stratégia z roku 2021, a zameriava sa na transformáciu Európy na zelené, digitálne, odolné a celosvetovo konkurencieschopné hospodárstvo, pričom zohľadňuje vplyv pandémie COVID-19 na jednotný trh.

Súvislosti

V máji 2021 Komisia uverejnila aktualizovanú priemyselnú stratégiu, ktorá reaguje na ponaučenia získané počas pandémie COVID-19 s cieľom podporiť oživenie hospodárstva Európy a posilniť jej otvorenú strategickú autonómiu. V samotnej aktualizovanej stratégii sa opätovne potvrdzujú priority stanovené v predchádzajúcom roku v oznámení o novej priemyselnej stratégii z marca 2020, ktoré vytyčujú cestu pre zelenú a digitálnu priemyselnú transformáciu Európy.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Aktualizovanú priemyselnú stratégiu na rok 2021 sprevádzala správa analyzujúca strategické závislosti Európy. Tá obsahovala analýzu viac ako 5 000 produktov, pri ktorých sa zistilo, že 137 produktov v citlivých ekosystémoch je vo veľkej miere závislých od zahraničných dodávateľov. Správa okrem toho predstavila prvú fázu hĺbkových preskúmaní šiestich strategických oblastí, v ktorých je EÚ v pozícii závislosti. Konkrétne ide o suroviny, batérie, účinné farmaceutické látky, čistý vodík, polovodiče, ako aj cloudové a edgeové technológie.

O mam

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices