europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Týždeň v EP: Inflácia, energetická kríza, Frontex, preprava odpadu, európske voľby a budúcnosť EÚ

Europoslanci budú tento týždeň diskutovať o aktuálnom stave ekonomiky, energetiky a situácii na Ukrajine s prezidentkou Európskej centrálnej banky, komisárkou pre energetiku a primátorom Kyjeva.

Zákonodarcovia sa zároveň na pôde výborov zamerajú na pravidlá prepravy odpadu, špionážny softvér a budúce voľby do Európskeho parlamentu. Vypočujú si tiež trojicu kandidátov na post šéfa agentúry EÚ na ochranu hraníc, pripomenú si desiate výročie aktivít EP na podporu demokracie a s účastníkmi Konferencie o budúcnosti Európy prediskutujú jej doterajšie výsledky.

Inflácia: rozprava s Christinou Lagarde

Členovia Výboru EP pre hospodárske a menové veci (ECON) budú v pondelok diskutovať s prezidentkou Európskej centrálnej banky Christinou Lagarde o súčasnej situácii v eurozóne. Poslanci sa pravdepodobne zamerajú najmä na súčasnú infláciu, ktorá predstavuje globálnu výzvu, ako aj na jej dôsledky pre menovú politiku EÚ.

Energetická kríza: rozprava s Kadri Simson

Výbor EP pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) bude v utorok diskutovať s európskou komisárkou pre energetiku Kadri Simson o najnovšom vývoji energetickej krízy a opatreniach na úrovni EÚ na jej zvládnutie.

Situácia s Kyjeve: rozprava s Vitalijom Kličkom

Poslanci z Výboru EP pre regionálny rozvoj (REGI) by mali v stredu diskutovať o aktuálnej situácii v Kyjeve s primátorom mesta Vitalijom Kličkom.

Využívanie špionážnych softvérov v Španielsku

Vyšetrovací výbor EP pre používanie softvéru Pegasus (PEGA) zorganizuje v utorok verejné vypočutie, ktoré sa zameria na situáciu v oblasti využívania špionážnych softvérov v Španielsku.

Preprava odpadu: hlasovania o sprísnení pravidiel

Legislatívny návrh zameraný na dôslednejšiu ochranu životného prostredia a verejného zdravia pri preprave odpadu bude vo štvrtok predmetom hlasovania poslancov z Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI). Súčasťou novej legislatívy sú ustanovenia zamerané na uľahčenie prepravy odpadu za účelom jeho opätovného využitia alebo recyklácie v EÚ, ale aj opatrenia, ktoré majú zabrániť vývozu problémov Únie súvisiacich s odpadom do tretích krajín.

Európske voľby: posilnenie práva kandidovať a hlasovať mimo domova

Výbor EP pre ústavné veci (AFCO) bude vo štvrtok hlasovať o súbore návrhov zameraných na posilnenie práva občanov EÚ pobývajúcich na území iného členského štátu hlasovať a kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu. Cieľom nových pravidiel je reagovať na problémy, s ktorými sa stretávajú migrujúci občania EÚ, a pomôcť zaistiť, aby sa na budúcich európskych voľbách v roku 2024 mohlo zúčastniť čo najviac voličov.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Vypočutie kandidátov na šéfa Frontexu

Trojica kandidátov na post výkonného riaditeľa Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž, ktorých navrhla Európska komisia, predstúpi v stredu pred poslancov z Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), aby odpovedala na ich otázky. Na verejnom vypočutí sa zúčastnia kandidáti Terezija Gras z Chorvátska, dočasná výkonná riaditeľka Frontexu Aija Kalnaja z Lotyšska a Hans Leijtens z Holandska.

Konferencia o budúcnosti Európy: diskusia o doterajších výsledkoch

Parlament privíta v piatok vo svojich priestoroch – spolu s Radou a Komisiou – účastníkov Konferencie o budúcnosti Európy, aby s nimi prediskutoval, čo sa od sfinalizovania záverov konferencie v máji tohto roka podarilo zo strany inštitúcií zrealizovať. Podujatie zamerané na získanie spätnej väzby zahája predsedovia Európskeho parlamentu, Rady a Komisie.

Desať rokov podpory demokracie zo strany EP

Poslanci a zástupcovia komunity na podporu demokracie sa v utorok a v stredu zídu na podujatí na vysokej úrovni s názvom „Celosvetová podpora parlamentnej demokracie: budovanie odolnej demokracie“. Podujatie usporiadané pri príležitosti desiatich rokov činnosti Európskeho parlamentu na podporu demokracie otvorí predsedníčka EP Roberta Metsola.

 

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices