Vojak, helikoptéra, bojové nasadenie. PHOTO: © European Union 2022

Rada EÚ: smerovanie k podpore spoločného obstarávania v obrannom priemysle

Rada Európskej únie sa dohodla na všeobecnom smerovaní k návrhu nariadenia, ktorým sa posilňuje európsky obranný priemysel prostredníctvom aktu o spoločnom obstarávaní (EDIRPA). Všeobecné smerovanie znamená, že Rada dosiahla politickú dohodu, na základe ktorej môže teraz začať rokovania s Európskym parlamentom. Rada o tom informuje prostredníctvom tlačovej správy na svojej webstránke.

Základom obrannej schopnosti každého štátu je silný a konkurencieschopný obranný priemysel. Posilnenie európskeho obranného priemyslu prostredníctvom aktu o spoločnom obstarávaní (EDIRPA) je jedným z nástrojov, ktorý môže pomôcť spoločnostiam lepšie predvídať výrobnú kapacitu s cieľom zabezpečiť najdôležitejšie zásoby pre ozbrojené sily. Pokračujúca ruská agresia voči Ukrajine dokazuje, že v súčasnom dynamickom bezpečnostnom prostredí môže prežiť len dobre vybavená armáda. Som rada, že členské štáty dosiahli v tejto otázke dohodu,“ vyjadrila sa ministerka obrany Českej republiky Jana Černochová.

Rada vo svojom všeobecnom smerovaní potvrdila návrh Komisie vyčleniť 500 miliónov eur z rozpočtu Európskej únie (EÚ) na obdobie od nadobudnutia účinnosti nariadenia do roku 2024 s cieľom stimulovať opatrenia na riešenie najnaliehavejších a najkritickejších potrieb v oblasti výrobkov obranného priemyslu. Tieto opatrenia musí vykonávať konzorcium aspoň troch členských štátov

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Všeobecným smerovaním Rady sa zabezpečuje, že z fondov EÚ sa budú financovať len tie opatrenia v rámci spoločného obstarávania, pri ktorých náklady na komponenty pochádzajúce z EÚ a jej pridružených krajín predstavujú aspoň 70 %. Vo všeobecnom smerovaní sa stanovuje aj niekoľko jasných podmienok oprávnenosti dodávateľov, subdodávateľov a výrobkov obranného priemyslu, a to všetko s cieľom posilniť konkurencieschopnosť európskej obrannej technologickej a priemyselnej základne.

Aby sa prostredníctvom EDIRPA mohli pružne riešiť krátkodobé naliehavé potreby, v pozícii Rady sa zohľadňuje rozšírenie existujúcej spolupráce v obrannom priemysle v transatlantickom kontexte a s inými podobne zmýšľajúcimi demokratickými krajinami. Keďže Rada dospela k všeobecnému smerovaniu, môžu sa rokovania s Európskym parlamentom v rámci riadneho legislatívneho postupu začať hneď, ako Európsky parlament prijme pozíciu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel

Estónska premiérka Kaja Kallasová podporila myšlienku vytvorenia postu európskeho komisára pre obranný priemysel, keďže Európska …

Consent choices