vlajka
PHOTO: © European Union.

Únia odsúdila ruské zastavenie aktivít Fóra občianskej spoločnosti EÚ-Rusko

Európska únia (EÚ) rozhodne odsudzuje rozhodnutie ruských úradov vyhlásiť aktivity Fóra občianskej spoločnosti EÚ-Rusko ako „neprijateľné“. Uviedla to v stredu vo vyhlásení Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ). Informuje o tom portál CNN.

Úrad ruského generálneho prokurátora v utorok fakticky zastavil činnosť v Berlíne sídliacej organizácie, ktorá organizuje medzivládne konferencie a podujatia občianskych organizácií. „Cezhraničná spolupráca občianskej spoločnosti a osobné kontakty medzi ľuďmi môžu byť len žiaduce. Avšak za terajších okolností nemáme inú možnosť, ako prerušiť spoluprácu s našimi partnermi v Rusku,“ uviedlo Fórum občianskej spoločnosti EÚ-Rusko na sociálnej sieti LinkedIn, keďže webová stránka fóra už nie je online.

Rozhodnutie o zastavení činnosti Fóra občianskej spoločnosti EÚ-Rusko ešte viac zintenzívňuje potláčanie nezávislej občianskej spoločnosti a médií v Rusku za situácie, v ktorej Rusko vedie agresívnu voju na Ukrajine, uviedla ESVČ vo vyhlásení. Európska únia vyzýva ruské úrady, aby zrušili súčasnú legislatívu o takzvaných „neprijateľných organizáciách“ a „zahraničných agentoch“, ktorá vážne obmedzuje slobody združovania a názoru, dodáva vyhlásenie.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenské predné brzdové svetlo môže byť čoskoro realitou

Európska únia stojí solidárne pri ruských občanoch, ktorým je bránené uplatňovať ich ľudské práva. Budeme naďalej podporovať dôležitú prácu organizácií ruskej občianskej spoločnosti, obrancov ľudských práv a nezávislé médiá a žurnalistov v Rusku aj mimo neho,“ dodala ESVČ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Europska unia

EÚ uvalila sankcia na štyri ruské propagandistické médiá

Členské krajiny EÚ uvalili sankcie na mediálnu platformu Voice of Europe a ďalšie tri ruské …

Consent choices