Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD, SD/. PHOTO: FB M. Beňová

M. Beňová: Rozpočet EÚ je kľúčovým nástrojom pre rozvoj európskeho hospodárstva

Európsky rozpočet na rok 2024 musí byť kľúčovým nástrojom na vyrovnávanie sa s jednotlivými výzvami, ktorým sú Európska únia a jej členské štáty v súčasnosti nútení čeliť.

Medzi priority budúcoročného rozpočtu patrí dôraz na potrebu zvyšovania hospodárskeho rastu, posilňovanie energetickej bezpečnosti v nadväznosti na ruskú agresiu na Ukrajine, ale aj zlepšovanie podmienok v zdravotníctve s ohľadom na skúsenosti s odznievajúcou pandémiou. „Rozpočet EÚ je kľúčovým nástrojom pre udržateľný rozvoj európskeho hospodárstva a jeho efektívnu reakciu na rôzne krízové situácie,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Práve preto musí byť zostavený realisticky a obsahovať aj dostatočné finančné rezervy na riešenie rôznych nepredvídateľných situácií. „Jednotlivé finančné programy musia členským štátom poskytovať výraznú podporu, tak aby ich prostredníctvom bolo možné zaistiť prosperitu a súvisiacu tvorbu kvalitných pracovných miest,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Plénum Európskeho parlamentu sa bude usmerneniami pre budúcoročný rozpočet zaoberať na dnešnom zasadnutí. Aj na ich základe by mala Komisia predstaviť do júna tohto roka jeho prvý návrh.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o rozpočte: Europoslanci chcú opäť zvyšovať výdavky, nie je to správne

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices