Vlajka EÚ a Číny. PHOTO: © European Union 2010

Čína varuje EÚ pred uvalením sankcií na svoje spoločnosti v súvislosti s Ruskom

Čína v utorok varovala Európsku úniu pred uvalením sankcií na svoje spoločnosti v súvislosti s Ruskom a vyhlásila, že podnikne kroky na ochranu ich záujmov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang uviedol, že v prípade prijatia represívnych opatrení „Čína tiež podnikne nutné kroky na pevnú ochranu oprávnených záujmov čínskych spoločností“. Čínske a ruské spoločnosti majú „normálnu komunikáciu a spoluprácu“, ktorá „by nemala byť ničím ovplyvnená“, povedal Čchin po rokovaniach s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou v Berlíne. Šéf čínskej diplomacie dodal, že Čína je „rozhodne proti“ tomu, aby iné krajiny zavádzali svoje vlastné predpisy alebo prijímali jednostranné opatrenia proti nej.

Veľvyslanci EÚ začnú v stredu rokovať o 11. kole sankcií v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine. Európska komisia v ich rámci odporúča zastaviť dodávky citlivých technológií ôsmim čínskym spoločnostiam pre podozrenie, že ich predávajú ďalej do Ruska, uvádza sa v príslušnom dokumente. EÚ chce tiež ostro zakročiť proti reexportu citlivých technológií cez tretie krajiny do Ruska. Obáva sa, že by mohli byť použité na bojisku.

Viac..  Népszava: Maďarsko nevyužilo možnosti, ktoré ponúkol vstup do EÚ

Čchin v Berlíne zdôraznil, že Peking vždy presadzoval „mierový dialóg“ s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Čína podľa neho vyšle na Ukrajinu osobitného vyslanca. Minister zároveň vyzval Nemecko, aby sa viac usilovalo o prímerie a mierové rozhovory.
Baerbocková však naliehala na Peking, aby voči Rusku zaujal jasný postoj. „Neutralita znamená postaviť sa na stranu agresora, a preto je našou hlavnou zásadou dať jasne najavo, že sme na strane obete,“ povedala ministerka na spoločnej tlačovej konferencii.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

peniaze

Európske banky údajne v roku 2023 zaplatili Rusku na daniach vyše 800 mil. eur

Najväčšie európske banky, ktoré stále pôsobia v Rusku, zaplatili minulý rok Moskve na daniach viac …

Consent choices