trestny cin, obet
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Výbor EP podporil nové právne predpisy o zaistení majetku z trestnej činnosti

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) v utorok v Bruseli odobrili nové právne predpisy o zaistení majetku z trestnej činnosti. Cieľom je zabezpečiť jeho rýchle a efektívne operácie všade na území EÚ a rýchlejšie odškodnenie obetí. Informuje o tom spravodajca TASR.

Za návrh sa vyslovilo 50 poslancov LIBE, jeden bol proti a štyria sa hlasovania zdržali. Zároveň schválili rokovania o tejto smernici s ostatnými inštitúciami EÚ v rámci takzvaného trialógu. V porovnaní s existujúcou legislatívou by sa nová smernica vzťahovala aj na obchodovanie so strelnými zbraňami, určité trestné činy spáchané v rámci zločineckej organizácie a na porušovanie sankcií EÚ.

Poslanci navrhujú zahrnúť do jej znenia aj nezákonné obchodovanie s jadrovým materiálom, trestné činy spadajúce pod jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu, nezákonné zhabanie lietadiel a lodí a sabotáže. Podľa poslancov LIBE nové pravidlá zaplnia existujúce právne medzery a zabezpečia rýchle zmrazenie aktív. V rámci zefektívnenia cezhraničných vyšetrovaní má smernica zosúladiť právomoci orgánov pre vyhľadávanie nelegálneho majetku a zabezpečiť im prístup k informáciám (registre skutočných vlastníkov, cenné papiere, colné údaje, ročné finančné výpisy spoločností).

Viac..  Prijatie nových pravidiel EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci chcú počas rokovaní presadiť, aby obete boli odškodnené ešte pred konfiškáciou takéhoto majetku, najmä v cezhraničných prípadoch, a umožniť použitie skonfiškovaného majetku pre sociálny alebo verejný záujem. V rokoch 2010 – 2014 bolo v EÚ zmrazených len 2,2 percenta príjmov z trestnej činnosti a len 1,1 percento bolo úradne skonfiškovaných.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

klima, globalne oteplovanie

Komisia víta predbežnú dohodu o európskom právnom predpise v oblasti klímy

Komisia víta predbežnú dohodu spoluzákonodarcov o európskom právnom predpise v oblasti klímy. Európsky právny predpis …

Consent choices