Vlajka Iránu. PHOTO: PHOTO: © European Union 2020

EÚ pridala na sankčný zoznam ďalšie osoby a subjekty z Iránu

Ministri zahraničných vecí EÚ spoločne odobrili sankcie proti ďalším piatim fyzickým osobám z Iránu a na dva právne subjekty pre vážne porušovanie ľudských práv v Iráne. Informuje o tom spravodajca TASR.

Na sankčný zoznam EÚ sa dostal veliteľ teheránskej policajnej pomocnej jednotky Iránskych síl na presadzovanie práva (LEF) a osoba spojená s prípadom Maryam Arvinovej. Táto právnička bola brutálne zatknutá, týraná a neskôr zomrela v dôsledku aktivít na obranu demonštrantov. Ďalším je hovorca iránskej polície a tajomník Najvyššej rady pre kyberpriestor Iránu (SCC).

Rada EÚ pre zahraničné veci zaradila na sankčný zoznam aj Kooperatívnu nadáciu IRGC, orgán zodpovedný za riadenie investícií Zboru islamských revolučných gárd a financovanie brutálnych represií zo strany vládneho režimu. Na zozname sa ocitla aj Študentská organizácie Basij (SBO), ktorá násilne presadzuje aktivity IRGC v univerzitných kampusoch. Študenti v nich na jeseň roku 2022 organizovali protesty a následne sa stali obeťami represií a vážneho porušovania ľudských práv, vrátane únosov a mučenia.

Sankčný zoznam EÚ teraz obsahuje mená 216 fyzických osôb a 37 právnych subjektov. Majú zmrazené aktíva, zákaz cestovania do EÚ a zákaz sprístupnenia finančných prostriedkov alebo hospodárskych zdrojov. Zakázaný je aj vývoz zariadení, ktoré by sa mohli použiť na represie a elektronických prístrojov na monitorovanie telekomunikácií do Iránu. EÚ zároveň vyzvala vládny režim v Iráne, aby ukončil prax ukladania a vykonávania rozsudkov smrti proti demonštrantom, zvrátil vynesené rozsudky smrti, zabezpečil riadne súdne procesy pre všetkých zadržaných a aby ukončil „znepokojujúcu prax“ zadržiavania cudzích štátnych príslušníkov s cieľom posilniť svoju pozíciu pri rokovaní s krajinami ich pôvodu.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices