Minister Miroslav Wlachovský a ukrajinský prezident Vladymyr Zelenskyj. PHOTO: FB MW

M. Wlachovský: Je dôležité poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záväzky, ktoré jej umožnia dlhodobo sa brániť

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský sa 20. júla 2023 v Bruseli zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci. Hlavnými témami rokovania ministeriek a ministrov zahraničných vecí členských štátov Únie boli pokračovanie agresie Ruska proti Ukrajine a vzťahy EÚ s Tureckom. Súčasťou programu bola aj neformálna diskusia s ministrom zahraničných vecí USA Anthonym Blinkenom.

V nadväznosti na júnové zasadnutie Európskej rady ministerky a ministri potvrdili pokračovanie a posilnenie jednoznačnej podpory Ukrajine. „Diskutovali sme o udržateľnosti všestrannej podpory Ukrajine, vrátane budúcich bezpečnostných záväzkov vo vojenskej i nevojenskej oblasti. Je mimoriadne dôležité, aby EÚ spolu s partnermi poskytla Ukrajine také bezpečnostné záväzky, ktoré jej umožnia brániť sa dlhodobo a úspešne odolávať prípadným budúcim pokusom o destabilizáciu. Toto je rozhodne aj v záujme Slovenska,“ uviedol minister M. Wlachovský s tým, že vďaka pomoci môžu ukrajinské ozbrojené sily viesť súčasnú protiofenzívu.

Diskusii k Turecku dominoval vývoj v krajine po nedávnych prezidentských a parlamentných voľbách, ako aj nové nastavenie vzájomnej spolupráce. Minister Wlachovský uviedol, že do agendy vzťahov EÚ a Turecka je potrebné prinavrátiť konštruktívny tón, pričom Únia má záujem o spoluprácu v oblastiach ako energetická diverzifikácia, životné prostredie, bezpečnosť či migrácia.

Viac..  Jozef Mihál o Ukrajine: Cesta k členstvu v EÚ je zložitý proces, ktorý ponúka veľké podnikateľské príležitosti

Videokonferencia so šéfom americkej diplomacie A. Blinkenom, ktorá bola už po štvrtý raz súčasťou rokovania Rady pre zahraničné veci v Bruseli, zas potvrdila dôležitosť pevného transatlantického spojenectva založeného na hodnotách a spolupráce pri riešení aktuálnych globálnych tém.

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál o Ukrajine: Cesta k členstvu v EÚ je zložitý proces, ktorý ponúka veľké podnikateľské príležitosti

Samit “Mind Entrepreneur” v Kyjeve. 🇪🇺🇺🇦 Som veľmi rád, že som mal tú česť prednášať …

Consent choices