Komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ predĺži uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci do konca júna 2024

Európska komisia v pondelok oznámila, že predĺži uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci o ďalšie tri mesiace, do konca júna 2024. To umožní členským štátom Európskej únie (EÚ) pomôcť firmám počas nadchádzajúcej zimy s vysokými cenami energií, ktoré zdraželi v dôsledku invázie Ruska na Ukrajinu a napätia na Blízkom východe. TASR o tom informuje na základe správ DPA a Reuters.

Exekutíva EÚ uvoľnila pravidlá štátnej pomoci v marci minulého roka po tom, ako tisíce firiem zasiahla vojna na Ukrajine. Uviedla pritom, že tento režim sa skončí v decembri 2023. Uvoľnenie pravidiel umožnilo členským štátom poskytnúť pomoc firmám v čase, keď čelili mimoriadnemu šoku, povedal eurokomisár EÚ pre hospodársku súťaž Didier Reynders. Začiatkom novembra Komisia naznačila, že uvoľnenie predĺži do marca 2024, ale v pondelok v najnovšom vyhlásení skonštatovala, že zohľadnila „spätnú väzbu od členských štátov“ a predĺži uvoľnenie pravidiel do konca júna 2024. „Umožní to členským štátom predĺžiť svoje podporné schémy a zabezpečiť, aby spoločnosti, ktoré zasiahla kríza, neboli odrezané od potrebnej pomoci v nadchádzajúcom zimnom vykurovacom období,“ uviedla Komisia vo vyhlásení.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Zmeny oznámené tento pondelok sa týkajú kompenzácie vysokých cien energií, ale aj niektorých širších aspektov, pričom sa zvýšili stropy pomoci pre poľnohospodárstvo, rybné hospodárstvo a ďalšie sektory. Predĺženie pomoci sa však nebude vzťahovať na podporu likvidity, ako sú štátne záruky a zvýhodnené úvery, ani na opatrenia zamerané na podporu znižovania dopytu po elektrine. Po pondelkovom rozhodnutí môžu štáty EÚ poskytnúť pomoc až do výšky 2,25 milióna eur na firmu a kompenzácie dodatočných nákladov, ktoré priniesli vysoké ceny plynu a elektriny. Výnimky platia do júna. Reynders pripomenul, že výnimky sa vždy navrhujú tak, aby boli časovo obmedzené.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices