Monika Beňová, europoslankyňa /SMER-SD/. PHOTO: © FB MB

M. Beňová: Ekologizácia hospodárstva si bude vyžadovať aj budovanie nových baní

Kritické suroviny sú nevyhnutné pre výrobu nových technológií a dopyt po nich má v budúcnosti len narastať. Plénum Európskeho parlamentu sa zaoberá témou stability a posilnenia ich dodávok do Európskej únie.

Európa sa v rámci dosahovania cieľov súvisiacich s tzv. zelenou transformáciou snaží znížiť svoju závislosť od Číny. „Súčasný stav je totiž taký, že v zrýchlenom režime meníme svoju závislosť na fosílnych palivách z Ruska za závislosť na strategických surovinách z Číny,“ priblížila europoslankyňa Monika Beňová.

Nové pravidlá majú  posilniť dodávateľský reťazec, čo znamená prehĺbiť spoluprácu s krajinami, v ktorých sa kritické suroviny ťažia, no zároveň zjednodušiť aj ich samotnú ťažbu v rámci jednotlivých členských štátov. „Je potrebné, aby si aj tzv. environmentálni alarmisti uvedomili, že pokiaľ chceme byť v prípade ekologizácie hospodárstva v Európe aspoň trochu sebestační, bude si to vyžadovať aj budovanie nových baní, čo však momentálne nechcú,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Bude si to vyžadovať významné množstvo investícií. „Finančné stimuly musia byť zamerané tak na ťažobné projekty, ako aj na recykláciu a opätovné využívanie výrobkov s obsahom kritických surovín. Dôležité bude aj zjednodušovanie jednotlivých byrokratických schvaľovacích procesov,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Europoslanci dali zelenú revízii spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), aby sa znížila administratívna záťaž pre poľnohospodárov …

Consent choices