EÚ: bezpečnosť pitnej vody zlepšia nové minimálne hygienické normy

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že prijala nové minimálne hygienické normy pre materiály a výrobky, ktoré prichádzajú do kontaktu s pitnou vodou. O správe EK informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že nové normy, ktoré zabránia mikrobiálnemu rastu a znížia riziko vyplavovania škodlivých látok do pitnej vody, sa budú uplatňovať od 31. decembra 2026. Nové normy sa budú uplatňovať na materiály a výrobky určené na použitie v nových zariadeniach na odber, úpravu, skladovanie alebo distribúciu vody alebo na opravárenské práce, ako sú napríklad zásobovacie potrubia, ventily, čerpadlá, vodomery, armatúry a kohútiky. Tým sa zvýši bezpečnosť vody na pitie a zníži sa administratívna záťaž pre spoločnosti, ktoré vyrábajú príslušné materiály a výrobky, ako aj pre vnútroštátne orgány.

V EÚ doteraz existovala len malá harmonizácia a výrobcovia boli povinní žiadať o rôzne povolenia v každom členskom štáte, v ktorom chceli predávať svoje výrobky. Nové pravidlá zjednodušia aj schvaľovacie procesy, ktoré predtým vykonávali jednotlivé vnútroštátne orgány. Materiály a výrobky, ktoré splnia nové normy EÚ, dostanú vyhlásenie o zhode EÚ a osobitné označenie EÚ a budú sa môcť predávať v celej Únii bez akýchkoľvek obmedzení.

Viac..  Členské štáty schválili stiahnutie udiarenských dochucovadiel z trhu EÚ

Komisia upozornila, že nové pravidlá sú aj reakciou na európsku iniciatívu občanov Právo na vodu (Right2Water), ktorá zozbierala 1,6 milióna podpisov naprieč členskými krajinami na podporu zlepšenia prístupu k bezpečnej pitnej vode pre všetkých Európanov. Revidovaná smernica EÚ o pitnej vode z roku 2020 zaručuje bezpečnejší prístup k vode pre všetkých Európanov a zabezpečuje najvyššie normy na svete pre pitnú vodu. Členské štáty mali zaviesť smernicu do svojich vnútroštátnych právnych predpisov do 12. januára 2023, avšak šesť členských štátov tak ešte neurobilo.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Členské štáty EÚ schválili smernicu o boji proti násiliu páchanému na ženách

Členské štáty Európskej únie v utorok schválili historicky prvú únijnú smernicu o boji proti násiliu …

Consent choices