Plynový horák. PHOTO: © European Union 2011 - EP

Medzinárodní dodávatelia ponúkajú európskym spotrebiteľom takmer 100 miliárd m³ plynu

Prvá verejná súťaž s novým strednodobým nákupom plynu v rámci energetickej platformy EÚ sa ukončila a prilákala ponuky v celkovom objeme 97,4 miliardy kubických metrov plynu s cieľom reagovať na dopyt európskych spotrebiteľov.

Prostredníctvom mechanizmu AggregateEU Komisia minulý týždeň zhromaždila 34 miliárd m³ dopytu po plyne od 19 spoločností. Tieto objemy sa dostali do verejnej súťaže a ponúkané dodávky sú takmer trojnásobne vyššie ako dopyt. Dodávatelia a spotrebitelia sú teraz spárovaní prostredníctvom platformy AggregateEU a spoločnosti budú môcť vstúpiť do zmluvných rokovaní na bilaterálnej úrovni.

V rámci tejto prvej strednodobej verejnej súťaže mohli kupujúci predložiť dopyt po plyne počas viacnásobných 6-mesačných období, a to najviac na päť rokov, od apríla 2024 do októbra 2029. Strednodobá verejná súťaž je nová služba, ktorú Komisia ponúka v rámci nástroja AggregateEU s cieľom spojiť kupujúcich a predávajúcich po skončení krátkodobej krízy, ktorej sme čelili počas posledných dvoch zimných období. Cieľom je zabezpečiť stabilitu a predvídateľnosť dodávok zúčastneným spoločnostiam v nadchádzajúcich rokoch, a to na základe krízového mechanizmu zavedeného v roku 2023.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Počas tohto roka budú nasledovať ďalšie krátkodobé aj strednodobé verejné súťaže. Na konci minulého roka dosiahli spoluzákonodarcovia EÚ predbežnú politickú dohodu o balíku opatrení v oblasti vodíka a dekarbonizovaných plynov, čím sa spoločný nákup plynu zmení na trvalý nástroj. 

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices