Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz. PHOTO: TASR - AP Photo/Ebrahim Noroozi, Pool

Olaf Scholz a Emmanuel Macron vyzvali na posilnenie konkurencieschopnosti EÚ

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzvali na reformy s cieľom zabezpečiť, aby si Európska únia (EÚ) udržala globálnu konkurencieschopnosť. Európa musí byť silným svetovým priemyselným a technologickým lídrom a zároveň musí realizovať svoj cieľ, ktorým je stať sa prvým klimaticky neutrálnym kontinentom, napísali v spoločnom článku, ktorý uverejnil v utorok denník Financial Times. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Na naplnenie týchto ambícií potrebuje EÚ „viac inovácií, viac vnútorného trhu, viac investícií, spravodlivejšiu súťaž a menej byrokracie,“ uviedli obaja lídri. Scholz a Macron sa tiež zaviazali, že budú spoločne pracovať na posilnení suverenity EÚ a znížení jej závislosti v kritických oblastiach. Európske spoločenstvo podľa nich potrebuje zlepšiť svoje technologické kapacity prostredníctvom podpory špičkového výskumu a inovácií, ako aj rozvoja infraštruktúry.

Za jednu z najsilnejších stránok Únie označili jednotný vnútorný trh, ktorý umožňuje podnikom vyvíjať inovatívne výrobky a služby pri zabezpečení vysokých štandardov. „Musíme naplno využiť jeho výhody prostredníctvom modernizovaného jednotného trhu, a to znížením fragmentácie a prekážok, rozvojom zručností a podporou mobility a konvergencie,“ vyzvali Macron a Scholz. Francúzsky prezident a nemecký kancelár sa ďalej zaviazali podporovať ambicióznu európsku obchodnú politiku, ktorá umožňuje uzatváranie spravodlivých obchodných dohôd, vytvára vzájomné možnosti prístupu na trh a zabezpečuje rovnaké podmienky pre obchodných partnerov.

Viac..  Leyenová: Štáty postihnuté záplavami môžu čerpať prostriedky z fondov EÚ

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Macron: Orbánova cesta do Ruska a Číny bola legitímna, ale nie v mene EÚ

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v noci na piatok (SELČ) vo Washingtone vyhlásil, že Viktor Orbán …

Consent choices