Ilustračné PHOTO: © European Union.

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v EÚ v júni medzimesačne klesol

Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júni medzimesačne klesol. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v júni 2024 znížil medzimesačne o 0,3 % v eurozóne a o 0,1 % v EÚ. V máji 2024 pritom vzrástol objem maloobchodného predaja v oboch blokoch zhodne o 0,1 %. V medziročnom porovnaní sa index maloobchodných tržieb upravený o kalendárne vplyvy v júni 2024 znížil v eurozóne o 0,3 %, ale v EÚ vzrástol o 0,1 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých júnové údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný pokles celkového objemu maloobchodného predaja bol zaznamenaný v Chorvátsku (-2,7 %), Rakúsku (-2,3 %), Lotyšsku a Litve (v oboch -1,7 %). Najvyšší nárast bol zaznamenaný v Rumunsku (1,8 %), Bulharsku (1,4 %) a Dánsku (1 %).

Viac..  Dôvera v ekonomiku eurozóny sa v septembri 2024 mierne znížila, v EÚ stagnovala

V medziročnom porovnaní vykázali najvýraznejší pokles maloobchodného predaja v júni 2024 Belgicko (-7,3 %), Estónsko (-4,1 %) a Rakúsko (-3,9 %) a najstrmší nárast mali v Rumunsku (10,2 %), Luxembursku (7,9 %) a Chorvátsku (5,4 %). Na Slovensku sa maloobchodný predaj v júni medzimesačne znížil o 1,1 % a medziročne vzrástol o 1,6 %.

(TASR)

O mam

Consent choices