mlieko
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EK: konzultácie vo WTO proti antisubvenčnému prešetrovaniu Číny v súvislosti s mliekom a mliečnymi výrobkami z EÚ

Komisia podala žiadosť o konzultácie v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Namieta proti antisubvenčnému prešetrovaniu dovozu určitých mliečnych výrobkov z EÚ, ktoré začala Čína. EÚ sa tak po prvýkrát rozhodla napadnúť prešetrovanie vo fáze jeho začatia.

Úniu k tomuto kroku podnietil čoraz častejšie sa opakujúci postup Číny, ktorá v krátkom čase iniciovala opatrenia na ochranu obchodu založené na sporných tvrdeniach a nedostatočných dôkazoch. Komisia tak potvrdzuje záväzok dôrazne obhajovať záujmy mliekarenského priemyslu EÚ a spoločnej poľnohospodárskej politiky pred nenáležitými konaniami. Komisia prešetrovania od začiatku veľmi pozorne sleduje a plne spolupracuje s výrobcami vyvážajúcimi z EÚ, ako aj s orgánmi členských štátov. Je odhodlaná plne využiť všetky dostupné právne prostriedky, aby priemysel EÚ ochránila pred zneužívaním nástrojov na ochranu obchodu.

Viac..  Slovensko poskytne do Fondu EÚ pre Ukrajinu päť miliónov eur

Konzultácie, o ktoré dnes EÚ požiadala, predstavujú prvý krok v konaniach WTO na urovnávanie sporov. Ak nepovedú k uspokojivému riešeniu, EÚ by mohla požiadať WTO, aby zriadila porotu, ktorá by o tomto prešetrovaní rozhodla.

O mam

Odporúčame pozrieť

Orban

Orbán: EÚ smeruje k „studenej ekonomickej vojne“ s Čínou

Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok varoval, že Európska únia (EÚ) smeruje k „ekonomickej studenej …

Consent choices