Marion Maréchal, francúzska europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2024 - Source : EP

Frakcia ECR víta novú stranu, ktorú založila Marion Maréchalová, vnučka Le Pena

Spolupredsedovia politickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v Európskom parlamente (EP) Nicola Procaccini a Joachim Brudziński v utorok zablahoželali svojej francúzskej europoslankyni Marion Maréchalovej k založeniu jej nového politického hnutia s názvom Identita – Slobody (IDL). Informuje o tom spravodajca TASR.

Vznik novej francúzskej ultrapravicovej strany 34-ročná Maréchalová ohlásila 7. októbra. Maréchalová je vnučkou Jeana-Marieho Le Pena, zakladateľa Národného frontu (FN). Vo svojich 22 rokoch sa stala najmladšou poslankyňou francúzskeho Národného zhromaždenia, kandidovala za stranu FN, ktorú opustila v roku 2017. Do politiky sa vrátila v roku 2022, keď podporila kandidatúru Érica Zemmoura v prezidentských voľbách a stala sa výkonnou podpredsedníčkou ním založenej strany Znovudobytie a bola hlavnou kandidátkou tohto subjektu v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Nový politický subjekt podľa vlastného vyhlásenia založila po vylúčení zo strany Znovudobytie s úmyslom zaistiť „víťazstvo národného tábora“. Vo francúzskej politike chce spolupracovať s ostatnými pravicovými silami a podporiť svoju tetu Marine Le Penovú v budúcich prezidentských voľbách. Je odhodlaná bojovať proti vysokému dlhu, chce znižovať daňové zaťaženie domácností a firiem, stavia sa proti masovej imigrácii a islamizácii a odmieta vnucovanie jednotnej ideológie.

Viac..  Eurokomisia vedie v októbri voči Slovensku tri právne konania

Procaccini vznik novej politickej strany privítal a poznamenal, že ide o dynamiku, ktorá sa objavuje v stredopravom priestore vo Francúzsku a v celej Európe. „Spoločne sa zbavíme prílišnej ideologizácie a budeme presadzovať politiku pragmatizmu a zdravého rozumu s cieľom chrániť záujmy našich občanov,“ vyhlásil Procaccini, ktorý v EP zastupuje stranu Bratia Talianska. Brudziński privítal skutočnosť, že politická rodina ECR bude mať teraz vo Francúzsku ešte pevnejšie zázemie. Strana IDL má štyroch poslancov v EP vo frakcii ECR a troch poslancov vo francúzskom parlamente.

(TASR)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jean -Marie LE PEN

Jean-Marie Le Pen od Európskeho parlamentu neoprávnene získal 300.000 eur

Európsky parlament (EP) žiada od bývalého francúzskeko europoslanca Jeana-Marie Le Pena viac ako 300.000 eur, …

Consent choices