studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky investičný fond s podporou programu InvestEU pomôže postaviť bývanie až pre 3 500 študentov

Študentské bývanie v strednej a východnej Európe sa má rozšíriť na základe záväzku Európskeho investičného fondu (EIF) vo výške 50 miliónov eur z iniciatívy litovskej investičnej spoločnosti 1 Asset Management. Príspevok EIF, ktorý sa opiera o program InvestEU Európskej komisie, podporuje Fond študentského bývania v strednej a východnej Európe a prináša celkové prísľuby vo výške 112 miliónov eur. Tento fond je tak prvým fondom v portfóliu EIF, ktorý sa zameriava výlučne na sociálnu infraštruktúru v strednej a východnej Európe. 

Študentský bytový fond strednej a východnej Európy bude mať kapacitu na financovanie výstavby bývania až pre 3 500 študentov v Poľsku, Českej republike, na Slovensku, v Litve, Lotyšsku a Estónsku. Projekt zahŕňa výstavbu siedmich alebo ôsmich budov vo veľkých študentských mestách počas nasledujúcich piatich rokov.

Valdis Dombrovskis, výkonný podpredseda pre hospodárstvo, ktoré pracuje v prospech ľudí, v tejto súvislosti uviedol: „Investovanie do mládeže má v našom hospodárstve multiplikačný účinok, ktorý stimuluje dlhodobý sociálny a hospodársky rast, ako aj vytváranie kvalitných pracovných miest. Program InvestEU preto podporuje projekty, ktoré majú hmatateľný vplyv na sociálnu infraštruktúru, poskytujú ubytovanie študentom a reagujú na naliehavý dopyt po moderných obytných priestoroch vo veľkých univerzitných mestách. Som hrdý na to, že vďaka programu InvestEU nám tento projekt umožňuje rozšíriť infraštruktúru študentského bývania v strednej a východnej Európe s cieľom riešiť túto veľmi potrebnú investičnú prioritu v regióne.“

Viac..  P. Sánchez: EÚ musí prehodnotiť clá na čínske elektromobily

Program InvestEU poskytuje EÚ dlhodobé financovanie prostredníctvom mobilizácie súkromných a verejných finančných prostriedkov na podporu politických priorít EÚ. Ako súčasť programu sa Fond InvestEU realizuje prostredníctvom finančných partnerov, ktorí budú investovať do projektov využívajúcich rozpočtovú záruku EÚ, a tak mobilizovať dodatočné investície vo výške najmenej 372 miliárd eur.

O mam

Odporúčame pozrieť

europska centralna banka

EIF umožní SZRB poskytnúť úvery pre slovenské malé a stredné podniky

Európsky investičný fond a Slovenská záručná a rozvojová banka podpísali dohodu o záruke, ktorá umožní poskytovanie nových …

Consent choices