priroda
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EK: 380 miliónov do 133 projektov programu LIFE na podporu zelenej transformácie

Komisia poskytla viac ako 380 miliónov EUR na 133 nových projektov v celej Európe v rámci programu LIFE pre životné prostredie a ochranu klímy. Pridelená suma predstavuje viac ako polovicu celkových investičných potrieb na tieto projekty vo výške 574 miliónov EUR – zvyšok pochádza od národných, regionálnych a miestnych samospráv, verejno-súkromných partnerstiev, podnikov a organizácií občianskej spoločnosti.

Projekty programu LIFE prispievajú k dosiahnutiu širokej škály cieľov Európskej zelenej dohody v oblasti klímy, energetiky a životného prostredia vrátane cieľa EÚ stať sa do roku 2050 klimaticky neutrálnou a zastaviť a zvrátiť stratu biodiverzity do roku 2030 a zároveň zabezpečiť dlhodobú prosperitu Európy. Tieto investície budú mať trvalý vplyv na naše životné prostredie, hospodárstvo a blahobyt všetkých Európanov. Projekty sa budú vzťahovať na všetky oblasti programu LIFE, pričom sa zmobilizujú:

  • 143 miliónov EUR (z toho EÚ poskytne 74 miliónov EUR) na príspevok k obehovému hospodárstvu a zlepšeniu kvality života s 26 projektmi na zníženie spotreby vody, priemyselného odpadu a odpadu z domácností, znečistenia ovzdušia a hluku, ako aj na zdôvodnenie znižovania, opätovného použitia a recyklácie;
  •  takmer 216 miliónov EUR (príspevok EÚ vo výške 144,5 milióna EUR) na projekty v oblasti prírody a biodiverzity zamerané na obnovu sladkovodných, morských a pobrežných ekosystémov a biotopov, a zlepšiť stav ochrany vtákov, hmyzu, plazov, obojživelníkov a cicavcov;
  • približne 110 miliónov EUR (príspevok EÚ takmer 62 miliónov EUR) na odolnosť proti zmene klímy, zmierňovanie zmeny klímy a riadenie a informovanie v tejto oblasti;
  • 105 miliónov EUR (príspevok EÚ vo výške 99 miliónov EUR) na riadenie a trhové riešenia na urýchlenie prechodu na čistú energiu.

Príklady projektov podporujúcich udržateľnosť, inovácie a kvalitu života

Spomedzi 26 projektov vybraných na podporu intenzívnejšieho obehového hospodárstva a kvality života sa projekt LIFE GRAPhiREC v hodnote 7,5 milióna EUR zameriava na recykláciu grafitu z odpadu z batérií v Taliansku. Predpokladá sa, že prinesie príjmy vo výške 23,4 milióna EUR a ušetrí 25 miliónov EUR vo výrobných nákladoch. Španielsky projekt LIFE POLITEX investuje 5 miliónov EUR do zníženia environmentálnej stopy módneho priemyslu premenou textilného odpadu späť na nové textílie. Cieľom projektu DESALIFE v hodnote 9,8 milióna EUR z Kanárskych ostrovov je podporiť odolnosť voči vode prostredníctvom produkcie sladkej vody z Atlantického oceánu. Pobrežné vlnové bóje rozmiestnené pri Kanárskych ostrovoch vyčerpajú 1,7 miliardy litrov odsolenej sladkej vody na pobrežie.

25 projektov podporí prírodu a biodiverzitu v širokej škále oblastí. Dva projekty, LIFE4AquaticWarbler a LIFE AWOM, zahŕňajú Belgicko, Nemecko, Španielsko, Francúzsko, Litvu, Maďarsko, Holandsko, Poľsko, Portugalsko, ako aj Ukrajinu a Senegal s kombinovaným rozpočtom takmer 24 miliónov EUR na záchranu vzácneho vodného dravého vtáctva v súlade so stratégiou EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030. Ďalším príkladom je projekt Biodiverse City LIFE v Budapešti v hodnote 3,6 milióna EUR na podporu „mierovej koexistencie prírody a mestského životného štýlu“.

Viac..  Bezpečnosť Európy v oblasti vodných zdrojov je ohrozená, varuje enviroagentúra

IMAGE LIFE a LIFE VINOSHIELD sú súčasťou 23 projektov v oblasti odolnosti proti zmene klímy a jej zmierňovania, ktoré boli dnes oznámené. S kombinovaným rozpočtom 6,8 milióna EUR projekty, ktoré sa uskutočňujú v Španielsku, Francúzsku a Taliansku, pomôžu svetoznámym vinohradom a výrobe slávnych syrov, ako sú Parmigiano Reggiano, Camembert de Normandie a Roquefort, aby sa stali odolnejšími voči vplyvom extrémnych poveternostných javov. Projekty sú ukážkou reakcií na to, ako sa môže širší poľnohospodársky priemysel Európy najlepšie prispôsobiť zmene klímy a nedostatku vody. Rovnako dôležitý je projekt LIFE BLUE 420 kV GIS v hodnote 6,9 milióna EUR, ktorý sa realizuje v Belgicku pod vedením Siemensu s cieľom znížiť emisie skleníkových plynov z elektrických ističov.

Aby sa zabezpečil prechod na čistú energiu, v rámci 59 nových projektov LIFE DiVirtue, ktoré boli dnes oznámené , sa trojročným programom digitálnej odbornej prípravy vo výške 1,25 milióna EUR vybudujú kapacity pre efektívnejší a inovatívnejší sektor stavebníctva a stavebníctva. Projekt využíva najmä virtuálnu realitu (VR) a rozšírenú realitu (AR) na pomoc študentom a odborníkom v stavebníctve pri realizácii budov a renovácií s nulovými emisiami v Bulharsku, Česku, Grécku, Chorvátsku a Rumunsku. Projekt ENERCOM FACILITY s rozpočtom takmer 10 miliónov EUR poskytne priame granty 140 vznikajúcim energetickým komunitám v celej Európe s cieľom podnietiť investície do udržateľnej energie. Bude ďalej podporovať energetické komunity pri rozvoji ich obchodných modelov prostredníctvom odbornej prípravy a materiálov na budovanie kapacít, čím pripraví pôdu pre opakovateľné obchodné modely s dlhodobou udržateľnosťou.

Súvislosti

Počas 32 rokov svojej existencie sa z programu LIFE spolufinancovalo viac ako 6 000 projektov v oblasti životného prostredia a klímy v celej EÚ a pridružených krajinách. Dnes oznámených 133 projektov bolo vybraných z viac ako 653 žiadostí predložených v rámci výzvy na predkladanie návrhov v rámci programu LIFE 2023.

Komisia zvýšila financovanie programu LIFE o takmer 60 % na obdobie 2021 – 2027, pričom v súčasnosti predstavuje viac ako 5,43 miliardy EUR. Granty financované v rámci programu LIFE riadi CINEA, Európska výkonná agentúra pre klimatickú infraštruktúru a životné prostredie.

O mam

Odporúčame pozrieť

Program LIFE: EÚ investuje viac ako 116 miliónov eur do strategických projektov

Komisia oznámila investíciu vo výške viac ako 116 miliónov eur na strategické projekty nového programu LIFE. Finančnými prostriedkami sa …

Consent choices