Novinárska cena Daphne Caruana Galizie. PHOTO: © European Union 2021 - Source : EP

Novinársku cenu 2024 získala investigatíva o nezvestných maloletých migrantoch

Investigatívny projekt Lost in Europe (Stratení v Európe) o zmiznutí vyše 50 000 maloletých migrantov bez sprievodu získal v stredu Cenu Daphne Caruany Galizie za žurnalistiku za rok 2024.

Investigatíva, do ktorej sa zapojili médiá z Nemecka, Talianska, Grécka, Holandska, Belgicka, Írska a Spojeného kráľovstva odhalila, že v rokoch 2021 až 2023 zmizlo po príchode do európskych krajín najmenej 51 433 maloletých migrantov bez sprievodu.

Na slávnostnom odovzdávaní ceny, ktoré sa konalo v tlačovej miestnosti Daphne Caruany Galizie v Európskom parlamente v Štrasburgu sa zúčastnili predsedníčka Parlamentu Roberta Metsola, podpredsedníčka Parlamentu zodpovedná za cenu Pina Picierno a zástupcovia nezávislej celoeurópskej poroty.

Roberta Metsola pri tejto príležitosti uviedla: „Odkaz Daphne Caruany Galizie žije aj naďalej prostredníctvom práce novinárov, ktorí sú odhodlaní hovoriť pravdu a nedať sa umlčať. Ich boj za spravodlivosť prevláda nad hrozbami, ktoré majú podkopať ich nesmierne dôležitú prácu. O slobode tlače sa nevyjednáva. Aj sedem rokov po zavraždení Daphne si preto ctíme jej pamiatku ocenením, ktoré je prejavom dlhodobého odhodlania Parlamentu hájiť tieto základné hodnoty.“

Stovky novinárov zo všetkých 27 krajín EÚ zaslali od 3. mája do 31. júla 2024 svoje príspevky. Porota vybrala trinásť z 318 predložených príspevkov, aby následne rozhodla o celkovom víťazovi.

Víťazný príspevok

Novinári zapojení do projektu Lost in Europe (Stratení v Európe) odhalili šokujúcu skutočnosť, že od roku 2021 zmizlo po príchode do Európy každý deň v priemere takmer 47 maloletých migrantov. Z údajov zozbieraných v rámci projektu z 31 európskych krajín vrátane Rakúska, Nemecka či Talianska vyplýva, že nezvestné sú desaťtisíce migrujúcich detí.

Na základe mesiace prebiehajúcej investigatívy možno konštatovať, že počet nezvestných maloletých migrantov by mohol byť ešte vyšší, keďže neúplné dokumentovanie prípadov a nedostatočný zber údajov v niektorých krajinách vedú k výrazným informačným nedostatkom. Z najnovších zistení vychádzajúcich z investigatívy v rámci projektu Lost in Europe vyplýva, že v rokoch 2018 až 2020 zmizlo v Európe viac ako 18 000 migrujúcich detí.

Ako uviedla generálna tajomníčka organizácie Missing Children Europe Aagje Leven, tieto zistenia sú pravdepodobne len „špičkou ľadovca“. V Európe mizne alarmujúcou rýchlosťou čoraz viac maloletých migrantov, pričom rastú obavy, že sa stanú obeťou obchodovania s ľuďmi a moderných foriem otroctva.

Partnermi tohto investigatívneho projektu boliDe Standaard (Belgicko), Small Stream Media (Holandsko), RBB (Nemecko), Knack (Belgicko), ANSA (Taliansko), Domani (Taliansko), CNN (Spojené kráľovstvo/USA), VRT (Belgicko), Εfimerida ton Syntakton (Grécko), The Journal (Írsko), Tagesschau (Nemecko) a NRC (Holandsko).

O cene

Viac..  Moldavsko: Referendum o vstupe do EÚ je úspešné, za hlasovalo 50,46 % voličov

Cena Daphne Caruany Galizie vznikla na základe rozhodnutia Predsedníctva Európskeho parlamentu v decembri 2019 na počesť maltskej protikorupčnej investigatívnej novinárky a blogerky Daphne Caruany Galizie, ktorá zahynula v roku 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.

Cena sa udeľuje každoročne (v deň výročia zavraždenia Daphne Caruany Galizie) za výnimočný novinársky počin, ktorý prispel k podpore a ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, dodržiavanie princípov právneho štátu a ľudské práva.

O cenu sa môžu uchádzať profesionálni novinári, či už jednotlivci alebo tímy, bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť. Podmienkou je, aby zaslali príspevok, ktorý bol zverejnený alebo odvysielaný v jednom z 27 členských štátov Európskej únie. Ocenenie má podporovať profesionálnu žurnalistiku a zdôrazniť jej význam pri ochrane slobody, rovnosti a príležitostí.

O víťazovi rozhoduje nezávislá porota, ktorú tvoria zástupcovia médií a občianskej spoločnosti z 27 členských štátov EÚ a zástupca Medzinárodnej federácie novinárov. Ocenenie spolu s finančnou odmenou vo výške 20 000 eur je výrazom toho, že Európsky parlament neochvejne podporuje investigatívnu žurnalistiku a slobodnú tlač.

Predchádzajúci víťazi

2021 – projekt Pegasus, ktorý koordinovala organizácia Forbidden Stories

2022 – dokumentárny film The Central African Republic under Russian Influence (Stredoafrická republika pod ruským vplyvom) tvorcov Clémenta Di Romu a Carola Valadeho (ARTE/France24/Le Monde)

2023 – spoločný investigatívny projekt o stroskotaní lode Pylos s migrantmi (investigatívne centrum Solomon v spolupráci s investigatívnou skupinou Forensis, verejnoprávnou stanicou StrgF/ARD a novinami The Guardian)

Kto bola Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia bola maltská novinárka, blogerka a protikorupčná aktivistka, ktorá podrobne informovala o korupcii, praní špinavých peňazí, organizovanej trestnej činnosti, obchodovaní s občianstvom a prepojeniach medzi maltskou vládou a kauzou Panama Papers. Pre svoju prácu čelila prenasledovaniu a hrozbám, ktoré 16. októbra 2017 viedli až k jej zavraždeniu. Zomrela pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Obrovská vlna pobúrenia, ktorá sa zdvihla v reakcii na postup orgánov pri vyšetrovaní jej vraždy, napokon viedla k odstúpeniu maltského premiéra Josepha Muscata. Aj poslanci kritizovali zlyhania, ktoré sprevádzali vyšetrovanie a v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby prijala náležité opatrenia.

O mam

Odporúčame pozrieť

Cena Daphne Caruany Galizie za žurnalistiku – výzva na podávanie nominácií

Európsky parlament 3. mája, na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyzval na podávanie nominácií na …

Consent choices