Prečo má EÚ pristúpiť k Transatlantickej dohode o voľnom obchode?

TTIP
Aktivisti proti TTIP. PHOTO: Flickr.

Dohoda o voľnom obchode medzi Úniou a Spojenými štátmi americkými je na verejnosti známa predovšetkým pre zatajovaný obsah zmluvy a tajné rokovania. Aktivisti protestujúci proti jej prijatiu hovoria o zaplavení nášho trhu GMO potravinami a kuracinou, dezinfikovanou chlórom.

Predstavitelia Únie však hovoria, že takáto dohoda by výrazne uľahčila obchodné vzťahy na oboch stranách Atlantiku. Každý tretí obchod vo svete je práve medzi EÚ a USA. Denne tak precestujú 2 miliardy eur. Už dnes USA dovážajú do Európy ročne 100 miliónov ton tovaru. TTIP má zvýšiť obchody a hlavne odobrať byrokratické barly, ktoré vznikajú pre rozdielne pravidlá oboch ekonomík.

Prvým krokom TTIP má byť zrušenie ciel. Podľa európskych propagátorov dohody tak každá rodina v Európe ušetrí za rok 545 eur. Podľa oficiálnych odhadov zarobí európska ekonomika len na tejto dohode 119 miliárd ročne.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Voľný obchod zaručí skončenie amerického zákona „Buy American“, ktorý prikazoval americkým verejným orgánom nakupovať americké služby. To otvorí možnosti európskym investorom. Obchodovať by sa malo aj s finančným a investičnými službami.

O mve

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices