Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014

Juncker si po prvom stretnutí Komisie verí: Toto je nový začiatok pre Európu!

Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014
Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union 2014

Nová Európska komisia, ktorú vedie predseda Jean-Claude Juncker, sa prvýkrát oficiálne stretla v Bruseli. Po vypočutí a schválení všetkých komisárov oficiálne nastúpila do úradu 1.novembra.

Komisia sa skladá z deviatich bývalých premiérov alebo podpredsedov vlád niektorých členských štátov, devätnástich bývalých ministrov. Sedem komisárov sa do Komisie vracia a osem bývalých poslancov Európskeho parlamentu si tentoraz zasadne do kresiel komisárov. Všetci majú pevné hospodárske a finančné zázemie, poniektorí si do úradu komisára nesú aj rozsiahle skúsenosti zo zahraničných vzťahov.

Mnohí z komisárov sľubovali nový začiatok pre Európu. „Komisia bude nielen vyzerať inak, ale tiež pracovať inak ,“ vyjadril sa predseda Juncker na adresu svojich kolegov. Kolektívna spolupráca komisárov je organizovaná v projektových tímoch, ktoré by mali zaistiť dynamickú komunikáciu všetkých členov kolégia.

Prvou úlohou nového zboru bude obnova mostov v Európe po finančnej a hospodárskej kríze. Zároveň sa pokúsia obnoviť dôveru v Európsku úniu u občanov. „Európa potrebuje program, ktorého základňa bude spočívať v reformách na posilnenie konkurencieschopnosti a prísunu investícií do vytvárania pracovných miest,“ zdôraznil predseda Juncker. Dosiahnuť by sa to malo jasným zameraním na desať politických priorít.

Viac..  Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Na stretnutí sa diskutovalo o ekonomickej situácii, ale aj o ebole, ku ktorej sa vyjadril novozvolený komisár Stylianides. Práve on sa stal koordinátorom boja proti ebole a predniesol svoje priority. Posledným bodom diskusie bola všeobecná diskusia o spôsoboch spolupráce v projektových tímoch.

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices