Nemecký výrobca SIM kariet má problém, podozrenie z kartelu rieši aj európska ombudsmanka

PHOTO: Flickr.
PHOTO: Flickr.

Nemecká spoločnosť Infineon poslala sťažnosť európskej ombudsmanke za porušenie jej práva na obhajobu. Výrobca polovodičov bol súčasťou podozrivého kartelu, ktorý pôsobil na trhu s inteligentnými čipmi. Žaloba vyplýva z podozrenia, že Komisia poskytla vo vyšetrovaní vierohodné dôkazy v neprospech Infineon. Za jej unáhlené rozhodnutie zaplatila firma viac ako 82 miliónov eur.  

V karteli figurovali tiež spoločnosti Philips, Samsung a Renesas. Práve jeden z konkurentov mal Komisii poslať mail s dôležitým obsahom týkajúcim sa vyšetrovania. Pravosť elektronickej pošty, ktorá obviňovala Infineon, jej predstavitelia spochybnili.

Ombudsmanka Emily O’Reilly zdôraznila, že komisári by mali byť pri objasňovaní podobných prípadov v budúcnosti opatrnejší. Podľa nej nemali právo na to, aby o výsledkoch prípadu oboznámili Infenion skôr ako ostatné spoločnosti.

„Komisia by mala sústrediť svoju pozornosť na to, aby v oblasti hospodárskej súťaže nezverejňovala kľúčové dôkazy, ktorými by riskovala kompromitujúce vyšetrovanie,“ vyjadrila sa na margo kartelu ombudsmanka.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Dôvodom pokuty je podľa Komisie to, že spoločnosti zámerne ovplyvňovali ceny čipov, ktoré sa používajú v SIM kartách. Firmy tiež spolupracovali v oblasti produkčných kapacít a vplyv mali aj na budúce sa správanie na trhu. Finančná sankcia predstavuje sumu v súhrnnej výške 138 miliónov eur.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices