Prehľad týždňa: Rozpočet, právna ochrana detí, európsky semester …

parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

Zatiaľ čo politické skupiny sa budú tento týždeň pripravovať na plenárne zasadnutie, vo výboroch sa bude preberať právna ochrana detí a humanitárna situácia sýrskych utečencov. Začiatkom týždňa sa europoslanci stretnú s poslancami národných parlamentov, s ktorými budú spoločne rokovať o zintenzívnení spolupráce v oblasti rozpočtu.

V utorok a stredu sa uskutoční tzv. európsky parlamentný týždeň, ktorým sa odštartuje európsky semester koordinácie hospodárskych politík. Dvojdňových rokovaní sa zúčastní aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz spoločne so šéfom Komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Európsky semester je šesťmesačný cyklus, počas ktorého členské štáty každý rok koordinujú svoje rozpočtové, makroekonomické a štrukturálne politiky.

V pondelok do Parlamentu zavíta špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Členovia zahraničného výboru s ním budú diskutovať o vývoji v krajine a o financovaní humanitárnej pomoci pre sýrskych utečencov.

 Výbor pre občianske slobody bude vo štvrtok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorého cieľom je zabezpečiťlepšiu právnu ochranu pre deti obvinené alebo podozrivé z trestných činov. Návrh okrem iného ukladá povinnosť prideliť týmto deťom právnika.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Výbor pre rozpočet vo štvrtok privíta šéfa skupiny na vysokej úrovne pre vlastné zdroje Maria Montiho. Ten poslancom predstaví hodnotiacu správu skupiny o súčasnom systéme financovania európskeho rozpočtu.

Šesťčlenná poslanecká delegácia sa vo štvrtok a piatok zúčastní seminára o energetike, ktorý sa bude konať v tureckej Ankare. Europoslanci sa tu stretnú so svojimi náprotivkami z Turecka, Albánska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Srbska a Macedónska. Cieľom seminára je posilniť spoluprácu týchto krajín v oblasti energetickej bezpečnosti, účinnosti a vzájomného prepojenia.

Politické frakcie Parlamentu sa budú pripravovať na plenárne zasadnutie, ktoré sa uskutoční budúci týždeň v Štrasburgu. Parlamentné plénum bude okrem iného hlasovať o označovaní pôvodu mäsa v spracovaných potravinách a správe Senátu USA o používaní mučenia zo strany CIA.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices