Slabé euro prináša zdražovanie aj prácu

euro ruka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Euro neustále oslabujúce voči doláru začína spôsobovať zdražovanie na Slovensku. Výrobcovia aj importéri v týchto dňoch zdvíhajú ceny v priemere o 10 až 15 percent.

Vlna zdražovania prichádza na Slovensko zo západu. Dôvodom je slabé euro voči doláru.

Kompontenty vyrábané v Ázii, sú stále drahšie. Importéri ich dovážajú za viac peňazí a aktuálne ceny výrobkov nevedia udržať.

Ľahší export

Podľa analytikov sa v najbližšej dobe euro neposilní a tak sa vyššie ceny nebudú meniť. Na druhej strane oslabenie eura pomôže exportérom. Slovenské výrobky sa môžu ľahšie a za menej peňazí dostať na americký trh.

Analytici očakávajú, že euro sa v tomto štvrťroku dostane k najhoršiemu obdobiu vo svojej histórii. Od leta 2014 stratilo štvrtinu svojej hodnoty.

Umelé zníženie

Oslabenie eura do veľkej miery spôsobili kroky Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá umelo znížila hodnotu eura. Z dlhodobého hľadiska to podľa ministra financií Petra Kažimíra nie je udržateľné.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

„Neviete dlhodobo udržiavať rast ekonomiky pri deflačnej politike, je to jeden z legitímnych nástrojov Európskej centrálnej banky,“ uviedol Kažimír.

Podľa analytika J&T Banky bude dolár voči euru posilňovať minimálne do 1. polovice budúceho roka. „Európska centrálna banka bude naďalej uskutočňovať program kvantitatívneho uvoľňovania, zatiaľ čo v prípade USA a jej Centrálnej banky sa očakáva postupné zvyšovanie úrokových sadzieb,“ uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

ECB

P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Európska centrálna banka (ECB) by mohla znížiť úrokové sadzby v tomto roku viackrát, pričom jednou …

Consent choices