Týždeň v EP: nový a lepší program Erasmus, oslava dvadsaťročnice a konferencia predsedov

Európsky parlament
PHOTO: Flickr.

Začal sa nový týždeň a my vám ponúkame prehľad toho, čo priniesol v Európskom parlamente ten uplynulý. Hovorilo sa o populárnom programe pre študentov v novom šate, poslanci si zaspomínali na minulosť aj so svojimi niekdajšími kolegami a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy si vypočul aj trochu ostrejšie slová od niektorých predsedov politických frakcií Európskeho parlamentu.

V utorok poslanci odhlasovali zmeny, týkajúce sa populárneho programu pre študentov Erazmus. Jeho povesť „výhody iba pre elitu“ sa má zmeniť. Erazmus+ má stáť takmer 15 miliárd, ale má byť efektívnejší a šancu študovať, či zúčastniť sa kurzu v zahraničí dostane vďaka nemu až 5 miliónov študentov. Nový program ale nepriniesol iba nadšenie, ale aj kritiku a otázky. Tou najdôležitejšou je: pomôže mladým ľuďom získať potrebné znalosti a schopnosti, vďaka ktorým neskôr nespadnú do skupiny nezamestnaných?

Paľbu kritikov odráža europoslankyňa Doris Pack: „Akceptujem iba kritiku toho, že študenti nedostanú veľa peňazí. Avšak štúdium a zábava sa vôbec navzájom nevylučujú. Myslím si, že mladým ľuďom pri hľadaní práce veľmi pomôže to, že žili aj v inom kultúrnom a jazykovom prostredí.“

Viac..  EÚ20˸ Lídri sa zišli na summite v októbri 2002, odporučili prijať SR v roku 2004

Poslanci ale mali minulý týždeň aj dôvod na úsmev. Na oslave okrúhleho výročia sa ukázali nielen súčasní zástupcovia jednotlivých krajín, ale aj ich predchodcovia.

Nuž a naopak pramálo dôvodov na úsmev mal predseda Európskej rady Herman Van Rompuy na pravidelnom stretnutí predsedov politických frakcií Európskeho parlamentu. Pôvodne sa malo diskutovať o závere európskeho samitu z konca októbra. Účasť však bola nízka… a padali na nej aj slová kritiky.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu.

O nin

Odporúčame pozrieť

Madarsko

Népszava: Maďarsko nevyužilo možnosti, ktoré ponúkol vstup do EÚ

Maďarsko premrhalo historickú šancu a aj 20 rokov po vstupe do EÚ je medzi krajinami, …

Consent choices