Deň Európy! Dnes máme 65 rokov, pripomeňme si ako sa to začalo

deň európy
PHOTO: Flickr.

Dnes sa bude v celej EÚ sláviť Deň Európy. Tento rok si pripomíname 70. výročie konca druhej svetovej vojny a 65. výročie Schumanovej deklarácie. Komisia dnes prijala správu o historicky významných voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014. V nej sa opäť venovala prvej kampani, v rámci ktorej európske politické strany predstavili svojich volebných lídrov.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pri príležitosti Dňa Európy vyhlásil „Európska únia vznikla v období po strašnej vojne a svet, v ktorom dnes žijeme, je ešte stále nepredvídateľný. Slová Roberta Schumana sú v súčasnosti rovnako aktuálne ako vtedy. Želám si, aby Európa stála v srdci diania, želám si Európu, ktorá napreduje, Európu, ktorá chráni svojich občanov, svoje záujmy a ktorá slúži ako vzor pre ostatných.“

Prvý podpredseda Komisie, Frans Timmermans, ktorý sa zúčastní na diskusii o stave Únie v Európskom univerzitnom inštitúte vo Florencii, uviedol:

„Verím v Európu, pretože je naďalej najlepšou odpoveďou na výzvy, ktorým vo svete čelíme. Členovia tejto Komisie sa chcú aktívnejšie angažovať v prospech občanov priamo v ich krajinách a vypočuť si ich obavy z prvej ruky. Preto som veľmi rád, že toľko mojich kolegov zastupuje Komisiu na oslavách Dňa Európy v rámci celej Únie.“

Komisiu zastupujú jej komisári a zamestnanci na mnohých európskych a vnútroštátnych podujatiach, aby si pripomenuli obe tieto významné výročia. Komisia otvorí svoje dvere verejnosti od 10.00 do 18.00 hodiny. 25 stánkov jednotlivých generálnych riaditeľstiev bude venovaných piatim prioritným témam: Pracovné miesta, rast a investície; Energetická únia a životné prostredie; Jednotný digitálny trh; EÚ vo svete a Európsky rok rozvoja a Únia pracujúca v prospech svojich občanov.

Ďalšími podujatiami Dňa Európy sú Dni otvorených dverí na zastúpeniach EÚ v členských štátoch, dialógy s občanmi a kultúrne podujatia, ku ktorým patria napríklad koncerty, tanečné vystúpenia, potravinové trhy, výstavy street artu a filmové festivaly. V Miláne sa na Svetovej výstave EXPO 2015 zúčastní na dialógu s občanmi podpredsedníčka Komisie/vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Prvý Deň Európy, odkedy sa začalo funkčné obdobie novej Komisie, bude príležitosťou, aby Komisia zverejnila svoju správu o voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014. Výber kandidátov na funkciu predsedu Komisie hlavnými politickými stranami v Európe bol novým krokom na ceste k demokracii na európskej úrovni. Európsky parlament zvolil predsedu Komisie Junckera a celú Komisiu na základe jasného politického programu.

V reakcii na túto správu o voľbách komisárka Věra Jourová uviedla: „Navrhnutie vedúcich kandidátov predstavovalo podstatnú zmenu situácie, pretože sa posilnila možnosť európskych občanov aktívnejšie sa zapájať do demokratického života EÚ. Dúfam, že vo voľbách v roku 2019 sa rozhodne uplatniť svoje volebné právo viac občanov.“

Ako sa to začalo

Pojmom Schumanova deklarácia sa označuje prejav francúzskeho ministra zahraničných vecí Roberta Schumana z 9. mája 1950. Navrhol v nej vytvorenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele (ESUO), ktorého členovia by spoločne riadili produkciu týchto komodít.

ESUO (zakladajúci členovia: Francúzsko, západné Nemecko, Taliansko, Holandsko, Belgicko a Luxembursko) bolo prvou z celého radu nadnárodných európskych inštitúcií, z ktorých sa nakoniec vyvinula dnešná „Európska únia“.

O red

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices