Európska susedská politika, program ktorý spája regióny EÚ

V roku 2004 pristúpilo do Európskej Únie až 10 nových členov. Ako reakcia na to vznikla pod názvom Európska susedská politika (European Neighbourhood Policy) platforma, s cieľom posilniť politické a hospodárske väzby medzi krajinami a ich susedskými regiónmi. V súčasnosti sa program týka 16 členských krajín.

ENP však nie je len o politike medzi EÚ a jednotlivými členskými štátmi. Týka sa jednak regionálnej, ale aj multilaterálnej spolupráce. Zahŕňa tiež euro-stredomorské partnerstvo s krajinami susediacimi na juhu EÚ,v severnej Afrike a na Blízkom východe , Čiernomorskú synergiu, čo je regionálna spolupráca medzi krajinami okolo Čierneho mora, a aj Východné partnerstvo.

Východné partnerstvo(Eastern Partnership) je jednou z najdôležitejších zahraničnopolitických iniciatív EÚ, ktorá funguje od mája 2009. EP je spoločná politická iniciatíva medzi EÚ a šiestimi východoeurópskymi susedmi – Arménskom, Azerbajdžanom, Bieloruskom, Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou. Cieľom Východného partnerstva je napomôcť východným susedom, ktorí majú záujem sa priblížiť EÚ v tejto ich snahe. Je to dobrovoľná iniciatíva, ktorá poskytuje väčšie možnosti pre spoluprácu a rozvoj pre zúčastnené strany.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Zbližovanie týchto regiónov realizuje EÚ okrem iného prostredníctvom postupnej liberalizácie vízového režimu, zvyšovania energetickej nezávislosti susedských krajín, uľahčovania obchodu, realizácie spoločných projektov a finančnej podpory pre reformy. Výhodou, ktorá z tejto spolupráce vyplýva pre EÚ je väčšia stabilita v susedných krajinách. Tie sú ochotnejšie spolupracovať a tým podporovať celkový regionálny rozvoj, bezpečnosť a stabilitu, z čoho zároveň vyplýva znižovanie sociálnych a ekonomických rozdielov.

O dom

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices