europsky parlament
Plenárne zasadnutie poslancov EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä budúcnosť EÚ a škandál s otrávenými vajíčkami

Poslanci Európskeho parlamentu sa na najbližšom plenárnom zasadnutí budú zaoberať aktuálnym stavom EÚ, dodávkami plynu a fipronilovým škandálom. Reč bude aj o klimatických zmenách a migrácii.

Správa o stave Únie: Rozprava o budúcnosti EÚ

Doterajšie výsledky pôsobenia Európskej komisie pod vedením Jeana-Clauda Junckera v polovici jej mandátu a snaha o posilnenie Európskej únie tak, aby bola schopná lepšie chrániť svojich občanov a zabezpečiť im hospodársky rast a tvorbu pracovných miest. To budú hlavné témy stredajšej rozpravy s predsedom EK Junckerom, ktorý ju odštartuje prejavom o stave Únie.

WiFi4EU: Bezplatný prístup na internet vo vybraných verejných priestoroch EÚ

Poslanci budú v utorok diskutovať a hlasovať o projekte, ktorý umožní zabezpečiť bezdrôtové internetové pripojenie s jednotným autentifikačným systémom na piatich tisícoch verejných miest, akými sú nemocnice či knižnice, naprieč EÚ.  

Zaistenie dodávok plynu v celej EÚ
Členské štáty čeliace problémom pri dodávkach plynu by v budúcnosti mohli automaticky počítať s pomocou okolitých krajín Únie. Poslanci budú v utorok diskutovať a hlasovať o neformálnej dohode EP s Radou (ministrov) EÚ na nových pravidlách, ktoré by mali posilniť bezpečnosť dodávok plynu v celej EÚ.  

Vajíčkový škandál: Zrýchlenie systému varovania pred rizikovými potravinami

Škandál týkajúci sa kontaminácie vajec insekticídom fipronil, ktorý zasiahol temer všetky členské štáty EÚ, a možnosti zlepšenia systému rýchleho varovania Únie pred rizikovými potravinami, budú v utorok predmetom rozpravy poslancov so zástupcami Komisie a Rady. 

Jednoduchší prístup k službám pre ľudí so zdravotným postihnutím

Poslanci budú v stredu diskutovať a vo štvrtok hlasovať o legislatívnom návrhu, ktorý by mal ľuďom so zdravotným postihnutím zjednodušiť prístup k dôležitým zariadeniam a službám, akým sú telefónne prístroje, bankomaty, automaty na cestovné lístky či letiskové odbavenie.

Boj proti klimatickým zmenám: Zvyšovanie absorpčnej kapacity lesov

Parlament bude v stredu hlasovať o plánoch, ktorých cieľom je zvýšiť schopnosť lesov absorbovať oxid uhličitý a znížiť tak emisie skleníkových plynov. Návrh nariadenia je súčasťou boja proti klimatickým zmenám.

Začiatok práce osobitného výboru pre terorizmus

Viac..  EÚ vyzýva na ďalšie opatrenie na podporu slobodných a nezávislých médií

Parlament v utorok rozhodne, ktorí tridsiati poslanci zasadnú do lavíc novozriadeného Osobitného výboru EP pre terorizmus (TERR). Výbor sa zíde po prvýkrát vo štvrtok.

Severokórejská jadrová hrozba

Séria nedávnych raketových a jadrových testov zo strany Severnej Kórei a s tým súvisiaci nárast medzinárodného napätia bude v utorok predmetom plenárnej rozpravy poslancov so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini.

Budúcnosť vzťahov EÚ-Turecko
Budúce vzťahy medzi EÚ a Tureckom a pokračujúci odklon Ankary od zásad právneho štátu a rešpektovania ľudských práv či slobody médií budú v utorok popoludní predmetom plenárnej rozpravy so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini. Parlament prijme k situácii v Turecku aj samostatné uznesenie, plénum o ňom však bude hlasovať až začiatkom októbra.

Migrácia cez Stredomorie: Rozprava v  Federicou Mogherini

Možnosti, ako zastaviť migračné toky do EÚ, a to najmä cez Stredozemné more, budú v utorok predmetom plenárnej rozpravy so šéfkou diplomacie EÚ  Federicou Mogherini.

Výzva na prísnejšiu kontrolu vývozu zbraní z EÚ

Členské štáty by mali zaistiť konzistentnosť svojich rozhodnutí týkajúcich sa kontroly vývozu zbraní a podporiť vytvorenie kontrolného orgánu EÚ, uvádza sa v návrhu nelegislatívneho uznesenia, o ktorého konečnom znení budú poslanci hlasovať v stredu.

Ďalších €500 miliónov na boj proti nezamestnanosti mladých

Parlament bude v stredu hlasovať o navýšení tohtoročného rozpočtu Iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí (YEI) o 500 miliónov eur. Poslanci presadili zvýšenie rozpočtu YEI v rámci rokovaní o revízii Viacročného finančného rámca (MFF). Celkovo by sa na podporu zamestnanosti mladých malo do roku 2020 v porovnaní s pôvodným MFF vynaložiť o 1,2 mld. eur viac.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices