blair
Jean-Claude Juncker, Tony Blair. PHOTO: European Union, 2017

Brexit nie je nutný, obmedzte prisťahovalectvo, tvrdí Tony Blair

LONDÝN / Británia by podľa bývalého britského premiéra Tonyho Blaira mala sprísniť pravidlá pre prisťahovalcov z Európskej únie, ale nemala by z nej vystupovať. Podľa dlhodobého kritika brexitu by kontrola prisťahovalectva upokojila požiadavky britskej verejnosti a vystúpenie z EÚ by nebolo nutné.

Obavy z dopadu veľkého počtu prisťahovalcov pritom boli jedným z hlavných faktorov, ktorý Britov prinútil vysloviť sa pre odchod z EÚ.Vládu Tonyho Blaira mnohí z nich kritizujú preto, že v roku 2004 umožnila občanom bývalých komunistických krajín získať okamžitý prístup na britský pracovný trh, mimo iného sa v Británii aj usídliť. 

Podľa niektorých Britov mala vláda Tonyho Blaira počkať, rovnako ako iné krajiny, ktoré využili prechodné obdobie a niektoré plný prístup na svoje pracovné trhy umožnili až od roku 2011. Súčasná konzervatívna vláda premiérky Theresy May naopak uviedla, že voľný pohyb osôb z Európskej únie do Británie musí skončiť.

Blair v súčasnosti tvrdí, že otvorené hranice, ktoré existovali v čase jeho vlády už dnes nie sú vhodné. Odporúča teda namiesto toho obmedziť voľný pohyb osôb zakotvený v pravidlách Európskej únie a požadoval by, aby sa tí, ktorí do krajiny prišli, zaregistrovali na britských úradoch. Za takýchto podmienok by Británia podľa neho mohla ostať v Únii, v prípade že by tá prijala navrhované pravidlá. 

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Brexit podľa Blaira nie je riešením problému, ktorému jeho krajina čelí, ale iba odvracaním pozornosti. Tvrdí, že by ľuďom mala vláda predložiť návrh o obmedzení prisťahovalectva a znova sa opýtať na brexit. 

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices