Podpaľačstvo i sprejovanie. Nemecké ubytovne pre migrantov čelia útokom

BERLÍN – Viac než 900 trestných činov namierených proti ubytovniam pre žiadateľov o azyl zaznamenal nemecká polícia v minulom roku. Drvivú väčšinu útokov majú podľa vyšetrovateľov na svedomí páchatelia s krajne pravicovou motiváciou.

Celkovo policajti vlani v Nemecku zaznamenali 924 trestných činov proti ubytovniam pre žiadateľov o azyl. V niektorých prípadoch išlo o sprejovanie nenávistných nápisov na budovy, v iných sa útoky vystupňovali až na podpaľačstvo. V roku 2014 pritom podobných trestných činov polícia evidovala len 199.

Šesťnásobne viac útokov

Výrazne narástol tiež počet násilných trestných činov namierených proti ubytovniam a ich obyvateľom, ktorých polícia zaznamenala 163. V porovnaní s predošlým rokom ich tak vlani bolo takmer šesťkrát viac.

Koľko ľudí pri útokoch utrpelo zranenia, Spolkový kriminálny úrad zatiaľ neupresnil, o život ale nikto neprišiel. Nedávnu streľbu na ubytovňu v meste Dreiiech, pri ktorej utrpel jeden žiadateľ o azyl ľahké zranenia, ale napríklad kriminalisti vyšetrujú ako pokus o vraždu.

Podpaľačstvo

Počet podpaľačských útokov sa vlani vyšplhal na 76, uviedla hovorkyňa Spolkového kriminálneho úradu. V ďalších jedenástich prípadoch došlo k pokusu o založenie požiaru. V roku 2014pritom došlo len k šiestim podpaľačským útokom na utečenecké ubytovne.

Za 825 z celkových 924 trestných činov proti ubytovniam a ich obyvateľom vidí polícia krajne pravicové názory páchateľov. Objasniť sa doteraz podarilo menej než 30 percent všetkých činov.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

„Miera objasnenosti je tak nízka, pretože k činom často dochádza v noci, mnoho týchto objektov leží na samotách a je za tým tiež rýchlosť páchania činov,“ uviedol Klaus Bouillon, minister vnútra spolkovej republiky Saarland, ktorá v súčasnosti predsedá konferencii ministrov vnútra jednotlivých nemeckých spolkových krajín. Podľa Bouillona veľmi často chýba tiež akákoľvek indícia, ktorá by mohla k dolapeniu páchateľov viesť.

Kritika

Kritici ale vidia problém v nízkej objasnenosti trestných činov páchaných proti ubytovniam a žiadateľom o azyl inde. „Polícia neinvestuje dostatok personálu a práce, aby páchateľov dolapila,“ uviedol jeden z členov organizácie bojujúcej za práva utečencov Pro Asyl Günter Burkhardt.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v EÚ

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre poľnohospodárov v Európskej únii (EÚ). …

Consent choices