Slováci za dva týždne perú v priemere šesťkrát pri 44 stupňoch

V Európe sa každý deň operie 94 miliónov dávok bielizne. V porovnaní s rokom 2011 spotrebitelia menej dbajú na pranie pri nižších teplotách ako aj na používanie menšieho množstva vody či koncentrovaných pracích prostriedkov. Hovorí o tom prieskum, ktorý realizovala Medzinárodná asociácia pre detergenty a čistiace prostriedky (AISE) v celej Európe.

„Celoeurópsky prieskum dokazuje, že návyky pri praní u Slovákov a Európanov sa neustále zbližujú. Môžu za to inovácie nielen na strane techniky, ale aj pracích prostriedkov. Aj preto nás teší, že ľudia si čoraz viac všímajú informáciu o pracích dávkach v balení, ktorá je oveľa smerodajnejšia ako informácia o objeme alebo váhe prostriedku. Na druhej strane prieskum hovorí, že patríme medzi krajiny, kde sa perie pri jednej z najvyšších teplôt,“ hovorí Ľubomír Tuchscher, výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky (SZZV), ktoré je členom AISE.

Ženy perú viac, ale menej často

Na Slovensku stále perie o čosi viac žien (57%) ako mužov, kým napríklad vo Veľkej Británii či Írsku je tento pomer vyrovnaný. Oproti minulým rokom však toto percento aj u nás pomaly klesá. Celkovo perú spotrebitelia menej často. Je to zapríčinené aj skutočnosťou, že 84% spotrebiteľov sa snaží maximálne naplniť svoje práčky.

V Európe sa operie 34,3 miliárd dávok bielizne ročne, 660 miliónov týždenne a 3,9 milióna každú hodinu. Priemerne perie jedna domácnosť týždenne 3,1-krát. (pre porovnanie v roku 2011 to bolo 3,2-krát a v roku 2008 3,4-krát). Najčastejšie perú Briti a Íri. Slováci operú za dva týždne 6,3 dávok bielizne.

Teplota prania sa v priemere zvyšuje

Mierny nárast nastal v priemernej pracej teplote v takmer všetkých európskych krajinách. Len 58% spotrebiteľov sa snaží prať na nižších teplotách, v porovnaní s rokom 2011, kedy ich bolo až 67%. Na najvyšších teplotách perú Škandinávci, na najnižších Španieli. Výsledky prieskumu naznačujú, že čím je nižšia teplota v krajine, tým na vyššej teplote spotrebitelia perú.

Priemerná teplota pri praní je 42,6 stupňov Celzia (v roku 2011 to bolo 41°C  a v roku 2008 43°C). Na 30°C perie štvrtina Európanov.

Slováci priemere perú pri teplote 44,2 stupňa Celzia (v roku 2011 to bolo 43,5°C a v roku 2008 43,9°C). Vyššiu teplotu prania využívajú len Česi, Švédi, Nóri a Fíni.

„Spolu s našimi odborníkmi odporúčame – pokiaľ to umožňujú pracie prostriedky – využívať  nižšie teploty pri praní, keďže takéto správanie je šetrnejšie k pranej bielizni ako aj životnému prostrediu,“ dodáva za SZZV Ľubomír Tuchscher.

Viac..  L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Tekuté prostriedky používajú spotrebitelia častejšie

Bežné pracie prášky zostávajú najpoužívanejším typom pracích prostriedkov. Používa ich 52% opýtaných. Používanie tekutých pracích prostriedkov a gélových kapsúl je však čoraz častejšie. Tekuté pracie prostriedky používa 47% ľudí a gélové kapsuly 19% (v roku 2008 to bolo len 5%).

Prieskum však poukazuje na to, že Európania sa menej zaujímajú o presné množstvo pracieho prostriedku. Len 66% jeho množstvo odmeria (v roku 2008 to bolo 79%) Čiastočne to môže byť zaužívanými návykmi ako aj rastom využívania pracích kapsúl.

Bezpečné a správne používanie produktu

V porovnaní s minulými rokmi, menej ľudí číta informácie na obaloch pracích a čistiacich prostriedkov pred ich kúpou a použitím. Pred kúpou produktu si informáciu na obale prečíta len 49% ľudí (v roku 2008 to bolo 68%), pred použitím 57% ľudí (v roku 2008 to bolo 75%).

70% Európanov uviedlo, že pozná význam A.I.S.E. ikony „Uchovávajte mimo dosahu detí“ na obaloch pracích a čistiacich prostriedkov, 98% z nich poznalo  jej pravý význam.

Záznam na celú obrazovku 19. 1. 2016 153356.bmp

Od roku 2008 Medzinárodná asociácia pre detergenty a čistiace prostriedky (A.I.S.E.) realizuje každé tri roky pravidelný paneurópsky prieskum spotrebiteľských návykov. Najnovší prieskum prebiehal v októbri a novembri minulého roka. Zapojilo sa doň 23 európskych krajín. Z každej krajiny minimálne 200 ľudí, spolu odpovedalo 4 741 respondentov, mužov aj žien vo veku 18-65 rokov, zodpovedných za nákup a používanie práčky. Prieskum zisťoval, ako spotrebitelia vnímajú trvalú udržateľnosť vo všeobecnosti, aké sú ich očakávania v tomto smere a taktiež, aké sú ich návyky a postupy spojené s praním a umývaním riadu.O prieskume A.I.S.E.

O SZZV

Slovenské združenie pre značkové výrobky (www.szzv.sk) je dobrovoľné združenie výrobcov a distribútorov rýchloobrátkových značkových výrobkov v oblastiach, ktoré ovplyvňujú výrobu, uvedenie na trh, distribúciu a predaj značkových výrobkov na Slovensku. SZZV vzniklo v roku 1996, má 15 členov a je členom viacerých svetových a európskych priemyselných združení a asociácií, medzi ktoré patrí aj A.I.S.E.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices