štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Povinnosťou každej výkonnej moci je chrániť nezávislosť médií a súdov

Rozhodnutie Európskej komisie začať dialóg s Varšavou o právnom štáte a slobode médií v krajine bolo v utorok na pôde Európskeho parlamentu predmetom vášnivej diskusie poslancov s predsedníčkou poľskej vlády Beatou Szydło. Zatiaľ čo niektorí lídri politických skupín v EP kritizovali poľskú vládu za demontáž systému demokratických bŕzd a protiváh, ďalší podporili tvrdenie premiérky Szydło, že právny štát v Poľsku nie je ohrozený.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zahájil rozpravu vyhlásením, že diskusia o právnom štáte v Poľsku je „kľúčovou pre budúcnosť Európskej únie.“

Holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders, zastupujúci predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ, uviedol: „Európska únia je viac ako len spoločný trh, je to Únia vystavaná na spoločných hodnotách, akými sú právny štát, demokracia a základné práva. Tieto však nemožno považovať za samozrejmosť, v tejto oblasti sme dostali tvrdú lekciu,“ dodal vyzývajúc na otvorenú diskusiu s cieľom ochrániť hodnoty EÚ v čase zmien. Pozrite si záznam vyhlásení Martina Schulza a Berta Koendersa.

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vysvetlil, „prečo sa Komisia rozhodla preskúmať nedávny vývoj v Poľsku“ a ako by chcela „pokročiť v konštruktívnom a na faktoch založenom dialógu s Poľskom v snahe zabrániť vzniku systémových ohrození právneho štátu.“ Záznam príspevku podpredsedu EK Timmermansa je k dispozícii tu.

Predsedníčka poľskej vlády Beata Szydło zdôraznila, že v Poľsku nedošlo k ohrozeniu právneho štátu. „Poľskí občania si zvolili náš program v demokratických voľbách a my ho implementujeme, rešpektujúc pritom našu ústavu a európske zmluvy,“ vyhlásila. „Spor ohľadom ústavného súdu v Poľsku je politický, nie právny, a ako taký ide o vnútornú záležitosť Poľska, som však pripravená diskutovať s opozíciou,“ dodala poľská premiérka. Záznam z jej vystúpenia je k dispozícii tu (prvá časť) a tu (druhá časť).

Esteban González Pons (EPP, ES) uviedol, že najhorší autoritársky prístup vždy „prichádza zvnútra“ a „útoky na súdnu moc a kontrola masmédií by mohli byť prvým krokom smerom k zničeniu demokracie.“ Podčiarkol tiež, že „našim jediným cieľom je objasniť, či sú ohrozené európske hodnoty“ zdôrazňujúc, že „nikto nechce preventívny trest pre Poľsko.“ Záznam celého vyhlásenia je k dispozícii tu.

Gianni Pittella (S&D, IT) poznamenal, že nezávislosť súdnictva a médií sú absolútne nevyhnutným predpokladom demokracie v EÚ. Skupina S&D je podľa jeho slov znepokojená nedávnym vývojom v Poľsku, ktorý nie je v súlade s históriou krajiny a s jej zápasmi proti diktatúram. Záznam celého vyhlásenia je možné zhliadnuť tu.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Syed Kamall (ECR, UK) poznamenal, že „po rozhovore s poľskými europoslancami je zrejmé, že poľské orgány nemajú v úmysle oslabiť pluralitu médií“ a opýtal sa, prečo sa Komisia a poslanci EP nezaoberali nezrovnalosťami v súvislosti s procesom nominácie sudcov ústavného súdu za predchádzajúcej vlády.

Guy Verhofstadt (ALDE, BE) smerom k premiérke Szydło vyhlásil: „Vaša strana vyhrala voľby so silným mandátom. Je Vašim právom pretvoriť mediálne prostredie a zreformovať verejnú službu. To však neplatí, pokiaľ využijete alebo zneužijete túto obrovskú väčšinu na demontáž systému bŕzd a protiváh vo Vašej krajine. To by bolo v rozpore s ústavou a nebolo to súčasťou volebného programu Vašej strany.“

Gabriele Zimmer (GUE/NGL, DE) vyhlásila: „Neoliberálne reformy, ktoré sú už predpokladom pre členstvo v EÚ, nepriniesli bohatstvo pre všetkých (…) Mnoho obyvateľov Poľska preto viní Úniu za sociálne rozdiely v spoločnosti.“

„Za obavami o stav právneho štátu v Poľsku stoja naše obavy o EÚ ako celok,“ uviedla Rebecca Harms (Zelení/EFA, DE) dodávajúc, že vládnuca väčšina by nemala diktovať bez snahy o riadnu diskusiu s opozíciou.

„Poľské záležitosti by mali byť vyriešené Poliakmi v Poľsku,“ vyhlásil Jaroslaw Iwaszkiewicz (EFDD, PL). „Táto rozprava je zbytočná a nepodložená, má však jednu výhodu: pomôže rastu euroskepticizmu,“ dodal.

Michal Marusik (ENF, PL) uviedol, že kritika Poľska je v skutočnosti znakom, že vláda vo Varšave chráni poľské záujmy. Prebiehajúca diskusia podľa neho predstavuje neodôvodnené zasahovanie EÚ do poľských vnútorných vecí.

Reakcie slovenských poslancov

„Situáciu v Poľsku sledujem so znepokojením. Medzi európske hodnoty patrí aj úcta k demokracii a politickej pluralite. Povinnosťou každej výkonnej moci je chrániť nezávislosť médií a súdov. Je na každej vláde, aby sa správala zodpovedne a rešpektovala európske hodnoty,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices