Slovenská ekonomika sa pýši najrýchlejším rastom z eurozóny

automobilka
PHOTO: Flickr.

Uplynulo už vyše päť rokov od pádu banky Lehman Brothers, s ktorým je spájané dno svetovej finančnej krízy. Ani za tento čas sa hospodárstvo Európskej únie nedokázalo plne spamätať z následných problémov, keď jeho HDP stále nedosahuje predkrízové parametre. V prípade eurozóny sa pohybuje okolo 98 percent výkonu z roku 2008.

Podľa Stanislava Pánisa, analytika J&T Banky, len približne každá tretia ekonomika členských krajín Európskej únie v tomto roku prekoná úroveň rekordného roka 2008. V prípade krajín platiacich eurom to platí o ôsmych zo 17-tich. Poľsko sa dokázalo ako jediná krajina z Európskej Únie úplne vyhnúť recesii. Jeho HDP by malo byť na konci roka 2013 približne o 14 percent vyššie, ako pred piatimi rokmi.

Slovenské HDP by malo za tento rok dosiahnuť asi 105 percent výstupu z roku 2008. Na predkrízovú úroveň sme sa pritom dostali už v roku 2011 spolu s Nemeckom či Rakúskom ako našimi hlavnými obchodnými partnermi. V postkrízovej päťročnici sme najrýchlejšie rastúcou ekonomikou eurozóny a treťou najrýchlejšou v rámci Európskej únie za už spomínaným Poľskom a Švédskom. Na opačnom konci rebríčka sa ocitlo Grécko, ktorého ekonomika za päť krízových rokov klesne o vyše pätinu. Kontrakciu o viac ako 10 percent zaznamenajú za rovnaké obdobie aj Cyprus, Chorvátsko a Slovinsko.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

Hoci makroštatistiky ukazujú, že hospodárska situácia sa postupne zlepšuje, Európska únia má pred sebou ešte dlhú cestu, aby sa dostala na predkrízové úrovne.

Krajiny EÚ s najväčším nárastom a poklesom HDP medzi rokmi 2008 a 2013:

hdp v stálych cenách

ZDROJ: J&T Banka

 

O red

Odporúčame pozrieť

Výrobné ceny v eurozóne aj EÚ v marci klesli

Výrobné ceny v eurozóne aj celej Európskej únii (EÚ) v marci 2024 klesli. Prispelo k …

Consent choices