Grécko sa bojí humanitárnej krízy. Utečenci žijú v hrozných podmienkach

ATÉNY – Gréci očakávajú, že o pár dní v krajine vypukne humanitárna kríza. V Aténach žijú na uliciach desaťtisíce utečencov bez zabezpečenia základných ľudských potrieb. Na hranici s Macedónskom čakajú v studenom daždi, blate, bez jedla a teplého oblečenia ďalšie tisícky ľudí. Macedónska polícia tam v pondelok pri zásahu použila slzný plyn.

V gréckom prestupnom kempe Idomeni na grécko-macedónskej hranici čakajú na otvorenie otvorenia hranice tisíce ľudí v katastrofálnych podmienkach.

Bezradná situácia vyústila aj do násilností ktoré macedónski ťažkoodenci dostávali pod kontrolu slzotvorným plynom vystreleným do davu, v ktorom sa nachádzali aj deti.

Kríza pod nosom

Gréci tvrdia, že sú na pokraji vypuknutia humanitárnej krízy v krajine. Podľa expertov je to zrozumiteľnejšie, ako kedykoľvek predtým. Bez okamžitej pomoci budú ľudia na hraniciach zomierať od hladu, od smädu, na choroby a infekcie, ktoré nezvládnu ako prvé deti a starí ľudia.

„Humanitárna katastrofa znamená, že ľudia nemajú zabezpečené základné životné potreby. Nemajú kde spať, nemajú prístup k pitnej vode, žijú v nedôstojných podmienkach,“ hovorí riaditeľ organizácie Lekári bez hraníc Pavel Gruber.

Viac..  L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Podľa sociologičky Sylvii Porubänovej máme humanitárnu katastrofu veľmi blízko.„Áno, je reálne pod nosom,“ hovorí.

Grécke utečenecké tábory sú plné ľudí a denne prichádzajú ďalšie tisíce. Grécko situáciu nezvláda.

„Tu hovoríme o utečeneckej kríze, nie migračnej. Problém sa musí začať riešiť v Sýrii,“ tvrdí historik a politický analytik Eduard Chmelár.

Návrh riešenia

Už o týždeň by mali v Bruseli štáty únie dospieť k návrhu riešenia utečeneckej krízy.

Zatiaľ budú Macedónci pokračovať v brzdení prechodu utečencov cez svoje hranice tak, ako to robí Rakúsko, ktoré už taktiež ďalších utečencov zvláda stále ťažšie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices