Miroslav Hajnoš: Bude CETA schválená všetkými národnými parlamentmi?

Kolégium eurokomisárov oficiálne predložilo Rade EÚ návrh na podpísanie a uzavretie dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou, známej pod názvom CETA – komplexná hospodárska a obchodná dohoda.

Európske inštitúcie chcú zrýchliť podpísanie a predbežné vykonávanie dohody, aby sa očakávané prínosy dostavili bez zbytočného odkladu. Komisia sa preto rozhodla navrhnúť CETA ako „zmiešanú“ dohodu, a to ešte na jeseň tohto roku na summite EÚ – Kanada.

Znamená to, že o zmluve budú hlasovať ministri v Rade EÚ a následne europoslanci. Táto zmluva nepôjde cez ratifikáciu národnými parlamentami, keďže už v roku 2014 väčšina parlamentov členských štátov EÚ vyvíjala tlak na Európsku Komisiu, aby zvážila CETA ako „zmiešanú“ dohodu.

V Taliansku už široká verejnosť prostredníctvom zástupcov odborov oslovila predstaviteľov oboch komôr talianskeho parlamentu s požiadavkou, že v prípade, ak chce EÚ demokraticky schváliť túto dohodu, mala by byť schválená všetkými národnými parlamentmi.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Aj na Slovensku sa zástupcovia odborových zväzov zastupujúcich zamestnancov vo verejných službách obrátili na príslušných ministrov, aby na zasadnutí Európskeho obchodného výboru hlasovali proti ratifikácii CETA.

V jednotlivých európskych krajinách sa chystajú veľké demonštrácie, napríklad v Nemecku 17. septembra alebo v Belgicku 20. septembra.

Preto bude pre budúcnosť CETA veľmi dôležité zasadnutie neformálneho výboru ministrov, ktoré sa uskutoční 21.9 v Bratislave a na ktorom budú diskutovať práve o tejto zmluve.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miroslav Hajnoš.

O Miroslav Hajnos

Analyst of EU, politics, education and ICT. Adviser for EU of president of TUC in Slovakia. Journalist of European Dialogue and EU News.

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices