KORCOK, Ivan
Plenárna rozprava so štátnym tajomníkom Ivanom Korčokom. PHOTO: European Union.

Kolumbia: Zákonodarcovia vyzvali EÚ, aby naďalej podporovala mierové úsilie v krajine

Výsledky referenda, v ktorom občania Kolumbie odmietli mierovú dohodu medzi vládou a rebelmi z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), je sklamaním, neohrozí však mierový proces, ktorý väčšina poslancov považuje za nezvratný. Vyplýva to z plenárnej rozpravy so slovenským štátnym tajomníkom Ivanom Korčokom. Zákonodarcovia vyzvali EÚ, aby naďalej podporovala mierové úsilie v krajine. Zdôraznili tiež, že FARC by nemali byť opätovne zaradené na zoznam teroristov EÚ.

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý v rozprave vystúpil v mene šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogherini, uviedol, že v súčasnej situácii je nevyhnutné, aby FARC a kolumbijská vláda potvrdili svoj záväzok dosiahnuť konečné prímerie. Európska únia bude podľa jeho slov podporovať Kolumbiu v snahách o dosiahnutie dlhodobého a udržateľného mieru. Potvrdil tiež, že výsledky referenda nebudú mať vplyv na rozhodnutie EÚ vyňať FARC zo svojho zoznamu teroristických skupín.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Reakcie slovenských poslancov

„Dohoda medzi vládou a povstalcami je úspešným zavŕšením mierového procesu na ktorom sa veľkou mierou podieľala aj európska diplomacia. Po neúspešnom referende stoja miestni politici pred veľkou úlohou, udržať mier a stabilitu v krajine. Aj naďalej môžu počítať s plnou podporou EÚ,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices